Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministerul Justiției întâi LIMITEAZĂ accesul…

Ministerul Justiției întâi LIMITEAZĂ accesul la dosare, apoi discută problema datelor cu caracter personal

Vladimir Cebotari anunța că măsura propusă de el este una revoluționară. Până acum, a reprezentat însă un eșec

Noua interfață a portalului instanțelor de judecată, unde lipsește opțiunea de căutare a hotărârilor după numele și prenumele inculpaților, ar putea fi varianta finală a site-ului, pe când avocații și executorii judecătorești ar putea dispune de „funcționalități extinse de căutare”. Cel puțin asta denotă dintr-un comunicat al Ministerului Justiției în care, ministrul Vladimir Cebotari anunță că a organizat discuții la acest subiect, dar și că portalul va fi modificat după consultări în format extins cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), colaboratorii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) și reprezentanții de la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ).

Deja de două săptămâni, portalul instanțelor de judecată din R. Moldova afișează, o nouă interfață, iar cei care îl accesează nu mai pot căuta, după numele și prenumele inculpaților hotărârile de judecată în care aceștia figurează. Între timp, cei de la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) afirmă că modificările au fost operate pentru a proteja datele cu caracter personal, deoarece există solicitări din partea cetățenilor, dar refuză să prezintă numărul și numele persoanelor.

Întrebat de Unimedia, acum două zile, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției se arăta revoltat de reacția opiniei publice referitor la modificările operate pe portalul instanțelor și declara că lumea nu  este suficient documentată.

„Eu cred că lumea este mai puțin documentată sau vorbește ca să creeze teme de discuții interesante. Eu nu cred că este un subiect, atât timp cât, în primul rând, este un portal în lucru, în al doilea rând, se execută o decizie a CSM. În al treilea rând, atât timp cât o decizie oficială a  Ministerului Justiției încă nici nu există”, declara Cebotari.

Astăzi, ministrul Justiției susține că a discutat cu reprezentanții CSM, AAIJ și CNPDCP „aspecte ale cadrului juridic național, internațional dar și a practicii statelor membre a Uniunii Europene” referitor la publicarea pe paginile web a instanțelor de judecată și a hotărârilor judecătorești publicate online, a datelor cu caracter personal”. Potrivit comunicatului MJ, s-a ajuns la concluzia că Regulamentul CSM trebuie revizuit, iar în acest sens a fost creat un grup de lucru.

„Astfel, deciziile sistemului judiciar trebuie să fie disponibile pe internet în mod gratuit și într-o formă accesibilă, care vor trebui să țină seama de protecția datelor cu caracter personal, fiind găsit echilibrul dintre valorile apărării demnității omului, intimității şi reputației şi prezumției de nevinovăție pe de o parte, şi libertatea de informare al publicului pe de altă parte, al cărei garant efectiv este presa. Pe de altă parte, cerințele dreptului protejării demnităţii umane, dreptului la viaţă privată, reputaţiei altora şi prezumţiei de nevinovăţie, cu scopul final de a găsi moduri de a echilibra drepturile şi libertăţile aflate în conflict, trebuie să prevaleze”, se arată în comunicatul MJ.

Totodată, Ministerul Justiție spune că „avocații, executorii judecătorești, înregistrați în calitate de operator al datelor cu caracter personal, care acționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 133 din 08.07.2011 privind protecția datelor cu caracter personal și înregistrați în modul ,,cabinet virtual,, al Programului Integrat de Gestionare, vor dispune de funcționalități extinse de căutare, inclusiv, bazate pe o listă mai largă de criterii, în scopul exercitării profesiei de avocat”.

MJ susține că participanții au convenit în privința continuării discuțiilor în cadrul Grupului de lucru creat, cu antrenarea persoanelor interesate și a publicului larg, pe platforma Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a găsi soluții legislative și tehnice la toate provocările constatate.

Citiți și:

De ce Ministerul Justiţiei îngrădeşte accesul la informaţii

DOC: Opinie juridică cu privire la excluderea de pe pagina Portalului Național al Instanțelor de Judecată a unor informații despre cauzele aflate în procedură


Îngrădirea accesului la informații pe portalul instanțelor de judecată a fost discutată la ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție s-a declarat împotriva prevederilor implementate de Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Citiți și: Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului

CSM reacționează după ce ZdG a atenționat că pe portalul instanțelor de judecată este restricționat accesul la dosare

Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului pentru a PROTEJA datele cu caracter personal