Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Membru CSM: „Orândaș, declarat incompatibil…

Membru CSM: „Orândaș, declarat incompatibil cu funcția de judecător printr-o decizie ilegală”

Decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind declararea judecătorului Victor Orândaș incompatibil cu funcția deținută și eliberarea din sa post, a fost una „incorectă și contradictorială”. Aceasta este părerea membrului CSM, Dumitru Visterniciean, care afirmă că  nu a votat decizia din 3 noiembrie, iar ulterior a prezentat opinia separată, în care semnalează „încălcarea flagrantă” de către plenul CSM a procedurii de adoptare a unei hotărâri.

Dumitru Visternicean a declarat că în Agenda şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru data de 03 noiembrie 2015,  a fost pusă spre examinare numai chestiunea privind avizul consultativ pe marginea verificării judecătorului Orândaș. Punctul privind eliberarea lui Victor Orândaș din funcţie, însă, nu a fost inclus pe ordinea de zi, ci doar s-a propus spre vot în cadrul deliberărilor.

„De fapt, O.V. nici nu a avut posibilitatea de a se expune, deoarece chestiunea dată a apărut în camera de deliberare. Conform Legii nr. 271, Consiliul Superior al Magistraturii, examinează avizul consultativ şi poate adopta numai o singură soluţie — persoana, este compatibilă sau incompatibilă cu funcţia deţinută. Consecinţele incompatibilităţii survin după ce organul competent adoptă decizia (hotărârea) respectivă, iar consecinţele, inclusiv, eliberarea din funcţie, nu este obligatoriu să vină de la angajator. Din interpretarea art. 15 al Legii nr. 271, rezultă că, în cazul în care persoana a fost declarată incompatibilă, titularul, cu acordul său, poate fi transferat, după caz, la funcţia neprevăzută de art. 5 din Legea nr. 271. În consecinţă, chestiunea cu privire la eliberarea lui O.V. din funcţia de judecător, nu a putut fi examinată concomitent cu declararea lui ca incompatibil. ”   a precizat Visternicean în anexa hotărârii CSM.

Visternicean a semnalat și faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este organul primar obligatoriu atunci când este vorba de eliberarea din funcţie, cu atribuţii jurisdicţionale, de aceea hotărârea din 3 noiembrie poate fi interpretată drept o  violare a art. 6 CEDO privind dreptul la un proces echitabil.

Mai mult, Dumitru Visternicean a explicat că hotărârea a fost luată în condiții ilegale, deoarece nu a acumulat 7 voturi din 12, astfel cum prevede legislația. Pentru a-l declarara pe Orândaș icompatibil cu funcția de magistrat au votat doar 6 membri, ulterior, fără a anula primul vot, s-a propus spre adoptare declararea compatibilității, respectiv, s-au acumulat 4 voturi pro și 6 contra.

„Astfel, pe cale logică, s-a concluzionat faptul că O.V. este incompatibil cu funcţia deţinută. Legislaţia în vigoare nu prevede aşa stipulare, că dacă prima propunere nu a acumulat voturile, logic se prezumă că a fost adoptată versiunea contrară. Consider că, poziţia dată, în primul rînd este una ilegală, iar în al doilea rând, periculoasă. Or, este vorba de nişte consecinţe foarte drastice pentru un judecător, exponent al puterii judecătoreşti. ”, se spune în opinia separată a lui Visternicean.

Cu referire la fondul cauzei și factorii de risc, Visternicean a menționat că „afirmaţiile invocate, legate de dosarele penale, în care chipurile este implicat judecătorul, acestea sunt absolut declarative, neconcrete şi de asemenea nu pot servi temei pentru declararea judecatului O.V. incompatibil cu funcţia deţinută.”

„Pentru Consiliul Superior al Magistraturii, ca organ al autoadministrării judecătoreşti nu este acceptabil de adoptat hotărâri pe motive formale, emotive, bazate pe concluzii pripite şi neargumentate.”, a concluzionat Visternicean.

Precizăm că Victor Orândaș, judecător la Judecătoria Comercială de Circumscripție a fost demis la începutul săptămânii trecute de Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că ar fi aplicat greșit legislația, astfel fiind incompatibil cu statutul de magistrat. Decizia a fost emisă după un aviz al Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit CSM, menținerea în funcție a lui Orândaș reprezintă un risc pentru sistemul judecătoresc, din cauză că acesta a fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 mlr. de dolari din Rusia prin intermediul Moldovei, după ce a eliberat trei ordonanțe prin care i-a ajutat pe ruşi să spele 1,4 miliarde de dolari. Totodată, presa a scris despre Orândaş că a fost implicat în atacurile raider de la Banca de Economii.

Victor Orândaș a precizat pe o rețea de socializare cauzele demiterii sale din funcție: „Am fost dat afara din cauză că nu am ascultat ordinele președintelui Țurcan Ion care mi-au fost date privind examinarea dosarelor sus menționate. Disciplinar nu am fost pedepsit niciodată. Pur și simplu m-au dat afară invocând că am emis ordonanțe cu sume mari, chiar dacă mai mulți judecători au emis aceleași ordonanțe și au fost promovați de CSM”.

Mai multe detalii despre Orândaș citiți  aici.