Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Medici de la Urgenţă, anchetaţi…

Medici de la Urgenţă, anchetaţi pentru neacordarea ajutorului medical

Medici de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău sunt anchetaţi penal pentru neacordarea ajutorului medical unui pacient, care ulterior a decedat.

Bărbatul, de 29 de ani, a ajuns la spital în noaptea spre 26 decembrie 2014 cu o traumă cerebrală, iar după spusele rudelor, medicii nu i-ar fi acordat asistența de urgență necesară şi i-ar fi permis să părăsească spitalul.

Reprezentanţii Poliţiei Minicipale susțin că pe acest caz a fost inițiat un proces penal, fiind anchetată activitatea medicilor. Un alt dosar penal vizează persoana care a cauzat leziunele. „Mama victimei a înregistrat o plângere la Inspectoratul de Poliţie Buiucani, precum că angajaţii spitalului nu ar fi reacţionat imediat când victima a ajuns la spital. În baza acestei plângeri, a fost iniţiat un proces penal, iar la solicitarea mamei victimei se investighează, în temeiul art. 162, Cod Penal, „Neacordarea ajutorului medical”. Acest articol prevede închisoare de până la 5 ani şi lipsirea de drepturi de a ocupa funcţii publice pe un termen de 3 ani,” afirmă Adrian Jovmir, şeful serviciul de presă al Poliţiei Municipale.

Dorian Pîcălău, avocatul familiei bărbatului decedat, ne spune că victima s-ar fi deplasat la Spitalul de Urgenţă din Chișinău cu o traumă cerebrală gravă. La consultaţia medicilor, acesta ar fi fost întrebat dacă nu a consumat droguri. „Au fost întrebări care erau specifice mai mult forţelor de ordine și nu medicilor. Asta l-a supărat şi el a plecat acasă. Medicii erau obligaţi să nu-i permită să părăsească spitalulul, fără a-i acorda ajutor. El a venit cu o traumă cerebrală serioasă care provocase o hemoragie severă. Era vizibil că, în starea în care se afla, el nu putea lua singur astfel de decizii. Medicii erau obligați să intervină.”

La aproximativ 12 ore după ce a ajuns acasă, starea bărbatului s-a înrăutăţit, intrând în comă şi el a fost transportat la Spitalul de Urgenţă, după care nu şi-a mai revenit. După trei zile de la incident, tânărul a decedat din cauza unei hemoragiei intracerebrale. Rudele afirmă că medicii de la neurochirurgie le-ar fi spus că apropiatul lor putea fi salvat dacă i se acorda un prim ajutor.

Potrivit forţelor de ordine, victima ar fi primit traumele într-o locuinţă de pe str. Columna, sector Buiucani, iar poliţia a reţinut un bănuit de comiterea acestei infracțiuni. Astăzi, 04 februarie, Poliţia a anunţat printr-un comunicat că a reţinut un bărbat de 36 ani, originar din Bălţi, care fusese anterior judecat. Individul este bănuit de moartea acestui tânăr, după ce l-ar fi lovit în regiunea capului cu o rangă metalică. Bărbatul reţinut şi-ar fi recunoscut vina, declarând că l-a lovit în urma unui conflict iscat între ei. Conform legislaţiei penale, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 12 până la 15 ani.

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă au anunţat că instituţia va oferi un răspun asupra acestui caz în după-amiaza acestei zile.

Vom reveni cu detalii.

sursa foto: newsmoldova.md