Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu, despre eliberarea lui…

Maia Sandu, despre eliberarea lui Filat: „Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie”

Fostul premier al R. Moldova, Maia Sandu, susține că Guvernul pe care l-a condus nu are nimic în comun cu decizia privind eliberarea din detenție a lui Vlad Filat. Potrivit acesteia, șeful statului, Igor Dodon, este cel „care controlează judecătorii și protejează corupții”. 

Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare. Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea ”vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova.
Acuzațiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții.
Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupția și corupții. Dodon ştie de cine să se teamă şi face totul ca să-şi discrediteze oponenţii. Dar oricum, este o caricatură în comparaţie cu Plahotniuc, de care s-a temut şi de care a scăpat doar datorită blocului ACUM. Îi va veni şi lui timpul cât de curând, a comentat Maia Sandu.

Vlad Filat, fostul premier al R. Moldova, condamnat anterior la 9 ani de închisoare, a fost eliberat înainte de termen, astăzi, 3 decembrie.

Vlad Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vlad Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.