Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis…

Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele lui Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Demersul procurorilor de aplicare a arestului preventiv în contumacie în privința lui Plahotniuc, pe un termen de 30 de zile, a fost înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe 5 noiembrie 2021, însă abia pe 5 iulie 2022, magistrații au emis mandat de arestare pe numele fostului lider al PDM.

„(…) Nu a fost posibilă examinarea din motiv că avocatul acestuia a înaintat cereri de recuzare a judecătorilor, apoi câteva cereri de strămutare a dosarului la alte instanțe, care au fost examinate de Curtea Supremă de Justiție”, a declarat Cherpec pentru ZdG.

În dosarul „Metalferos”, Vladimir Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Procuratura Anticorupție a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău. Pe 1 octombrie 2021, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din R. Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

În iunie curent, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede că instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată, lucru care ar putea să se întâmple în cazul lui Șor și Plahotniuc.

În iulie 2020, ZdG a publicat o investigație în care a dezvăluit faptul că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

În ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său. ZdG a obținut și a analizat zeci de documente care au confirmat multiple acuzații care au însoțit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate și de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate.