LIVE VIDEO/ Curtea Constituțională decide dacă Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție

Curtea Constituțională examinează sesizarea deputaților Sergiu Sîrbu și Eugeniu Nichiforciuc prin care aceștia cer „constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova”, asta după ce Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcția de ministru a Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc.

11.41: Potrivit președintelui CC, Mihai Poalelungi, a fost constatată circumstanța care justifică interimatul funcției de președinte, urmând ca președintele Parlamentului sau prim-ministrul să emită decretele de numire în funcție a celor doi miniștri.

10.21: Curtea Constituțională a respins demersul înaintat de Maxim Lebedinschi, precizând că deputații din Parlament au competența de a sesiza CC și în materii ce țin de examinarea circumstanței care justifică interimatul funcției de președinte.

10.06: Reprezentantul Președinției a înaintat un demers prin care cere sistarea ședinței din motiv că deputații din Parlamentul R. Moldova pot face sesizări către CC, cu excepția situației în care se examinează instituirea interimatului funcției de președinte.

10.01: La ședința Curții Constituționale nu s-au prezentat cei doi deputați democrați, iar reprezentantul Președinției, Maxim Lebedinschi, participă la ședință.

În cadrul briefing-ului din 18 septembrie 2018 al Partidului Democrat, Silvia Radu a fost propusă pentru funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar Nicolae Ciubuc în funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ulterior, președintele Igor Dodon a refuzat să îi numească în funcție, precizând că cele două candidaturi nu corespund criteriilor necesare unui ministru, iar candidatura Silviei Radu este marcată de lipsă de experiență în domeniul propus și deja a provocat o serie de critici și revolte în rândul lucrătorilor medicali.

Până acum, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de trei ori pentru că a refuzat repetat să semneze decretele de numirea în funcție a mai multor miniștri propuși de Partidul Democrat, dar și pentru că a refuzat să promulge legea de modificare a Codului Audiovizualului


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *