Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Magistrata Judecătoriei Bălți a…

VIDEO Magistrata Judecătoriei Bălți a respins cererile avocaților lui Tauber privind transmiterea dosarului la Curtea Constituțională

Magistrata Judecătoriei Bălți a respins cererile avocaților concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „ȘOR” la funcția de primar al municipiului Bălți, privind transmiterea dosarului la Curtea Constituțională (CC).

LIVE TEXT

Ora 03:58 Ședința continuă.

Ora 03:50 Judecătoarea Natalia Costaș a respins cererea avocaților lui Tauber privind transmiterea dosarului la Curtea Constituțională.

„Instanța de judecată dispune: cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate în cauza civilă respectivă se respinge. Încheierea separat nu se supune căilor de atac decât odată cu fondul cauzei”, a declarat magistrata.

Ora 23:31 Se trece la examinarea cauzei în fond.

Ora 23:23 Reprezentant CEC: „Avocații fac un exces al drepturilor lor, fapt pentru care solicităm să trecem la dezbateri și la examinarea în fond a cauzei”.

Ora 23:22 Magistrata Judecătoriei Bălți a respins cererea lui Banaru.

Ora 23:21 Reprezentanții CEC solicită restituirea cererii avocatului lui Tauber.

Ora 23:20 Vadim Banaru, avocatul lui Tauber, depune o nouă cerere de recuzare.

„(…) Cerem examinarea cererii de atragere în proces în calitate de terți a 15 819 de locuitori a municipiului Bălți (…)”, a declarat unul dintre avocații lui Tauber.

Ora 23:17 Ședința se reia după o pauză de peste 15 min.

Ora 22:56 Judecătoarea Natalia Costaș a admis solicitarea avocaților lui Tauber de a lua o pauză de 15 minute. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale s-au pronunțat pentru continuarea ședinței.

Ora 22:24 Magistrata Natalia Costaș a respins cererea avocaților lui Tauber.

„Instanța respinge cererile avocaților Marinei Tauber cu privire la audierea martorilor și cu privire la amânarea ședinței de judecată. Instanța menționează că suntem în litigiu electoral și programul instanțelor se organizează în așa fel încât contestațiile să fie examinate fără întârziere, ceea ce instanța a întreprins măsuri în sensul dat”, a declarat judecătoarea Natalia Costaș.

Ora 22:19 Reprezentanții CEC nu susține cererea avocaților lui Tauber.

Ora 22:11 Avocații Marinei Tauber solicită amânarea ședinței și audierea unor martori.

„Solicit ca instanța de judecată să admită în calitate de martori mai multe persoane, cel puțin 11, ca să fie audiate pentru a stabili circumstanțele de fapt care au fost invocate în hotărâre și bazate pe niște presupuneri a raportorului domnul Postica. De asemenea, solicit să fie efectuată o întrerupere sau cel puțin să finalizăm etapa pregătirii de dezbateri și să fixăm mâine continuarea ședinței pentru dezbateri la prima oră. Cel puțin la ora 06:00”, a spus unul dintre avocații lui Tauber.

Ora 21:23 Cererea privind recuzarea magistratei Natalia Costaș a fost respinsă.

Ora 19:25 Avocații Marinei Tauber au cerut recuzarea judecătoarei Natalia Costaș.

Ora 17:50 Mai multe persoane protestează în fața Judecătoriei Bălți în susținerea concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți.

Ora 16:24 Instanța de la Bălți a decis strămutarea cauzei spre examinare la Curtea de Apel Bălți.

„Instanța transmite cauza civilă pentru a soluționare la instanța ierarhic superioară”, a declarat Natalia Costaș.

Ora 16:18 Avocații Partidului ȘOR solicită strămutarea examinării cauzei la o altă instanță egală în grad.

„Solicităm strămutarea cauzei la o altă instanță în grad întrucât avocatul lui Grigorișin este finul președintelui Judecătoriei Bălți, care și-a depus demisia”, au menționat avocații.

Ora 16:14 Instanța a respins cererea înaintată de avocații Partidului ȘOR.

Instanța respinge solicitarea înaintată, iar încheierea în sensul dat nu se supune vreunei căi de atac”, a declarat magistrata Natalia Costaș.

Ora 16:00 Avocații Partidului Politic ȘOR solicită suspendarea procesului până la decizia Curții de Apel (CA) Chișinău cu privire decizia CEC.

Nu poate fi examinată cauza de la Bălți, pînă nu va fi finalizata cauza de la Curtea de Apel Chișinău”, a declarat Vadim Banaru, avocatul Partidului Politic ȘOR.

Ora 15:53 Instanța anunță că va începe să examineze cauza.

„Noi am ajuns la etapa de trecere la examinarea cauzei”, a declarat magistrata Natalia Costaș.

Ora 15:47 Instanța a respins cererea de recuzare înaintată de avocații Partidului ȘOR.

„Instanța hotărăște – se respinge cererea înaintată de avocați privind recuzarea magistratei Natalia Costaș”, a declarat magistrata Snejana Dubceac.

Ora 14:08 A fost anunțată pauză.

Ora 14:07 Avocații solicită ca Natalia Costaș să asiste la examinarea cererii privind recuzarea ei de la proces.

Ora 14:01 Magistrata Snejana Dubceac examinează cererea avocaților Partidului Politic ȘOR privind recuzarea judecătoarei Natalia Costaș de la soluționarea cauzei.

Captură video privesc.eu

Se examinează recuzarea magistratei Natalia Costaș. Se verifică participanții la proces”, a declarat Dubceac.

Ora 13:31 Președintele Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a intervenit, prin skype, cu un mesaj în susținerea Marinei Tauber.

Captură video privesc.eu

Ora 13:16. Între timp, până la desemnarea unui magistrat care va soluționa cererea, reprezentanții Partidului Politic ȘOR au organizat un concert pentru susținătorii adunați în fața Judecătoriei Bălți. Susținătorii au încins o horă.

Ora 13:00 Ședința de judecată a fost închisă. Urmează a fi desemnat un magistrat care va examina cererea înaintată de avocații Partidului Politic ȘOR privind recuzarea judecătoarei Natalia Costaș.

„Reieșind din faptul că a fost înaintată cerere de recuzare, propun să o scrieți. Instanța înregistrează cererea și automat programul repartizează cererea și vom ști cărui magistrat i-a fost repartizat. Vă rog să scrieți motivele. La moment ședința se declară închisă”, a declarat Natalia Costaș, magistrata desemnată să examineze cauza.

Ora 12:54 Avocații Partidului Politic ȘOR au înaintat cerere cu privire la recuzarea magistratei Natalia Costaș.

Captură video privesc.eu

Ora 12:53 Instanța a decis să examineze cauza în fond.

„Instanța respinge cererea și declară începerea examinarea cauzei”, a declarat magistrata Natalia Costaș.

Ora 12:52 Părțile discută cu privire la începerea cauzei în lipsa reprezentanților CEC Bălți.

Ora 12:34 Avocații Partidului ȘOR solicită amânarea ședinței.

Este imposibil continuare examinării cauzei în lipsa dovezii de recepționare a citație CECE Bălți. Nu este un mesaj în care să spune că CECE Bălți a recepționat citarea. Solicităm întreruperea ședinței și citarea CECE Bălți”, a declarat Vadim Banaru, avocatul Partidului Politic ȘOR.

Ora 11:40 Judecătoria Bălți va anunța decizia începând cu ora 12:30.

Mai multe persoane protestează în fața Judecătoriei Bălți, acolo unde magistrata Judecătoriei Bălți, Natalia Costaș, examinează solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind anularea înregistrării concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „ȘOR”, la funcția de primar al municipiului Bălți.

Înainte de a merge în sala de judecată, Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR la funcția de primar al municipiului Bălți, a făcut o baie de mulțime, a urcat pe scena instalată în fața instanței și ținut un discurs în fața susținătorilor și simpatizanților formațiunii politice.

„Eu sunt primarul dumnevoastră pentru că voi m-ați ales. Eu strig cu toată sinceritatea – Jos Maia Sandu pentru că ea a vrut să vă scoată primarul. Eu sper că magistrații vor lua decizia corectă. Ne mândrim cu rezultatele obținute. Vă transmit salutări de la Ilan Șor, omul care în scurt timp va veni în fața dumnevoastră”, a declarat Marina Tauber.

Protestatarii adunați în fața Judecătoriei Bălți scandează „Marina, noi suntem cu tine”, „Jos Maia Sandu”.

La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Ce se întâmplă cu turul doi al alegerilor de la Bălți în cazul excluderii candidatei Marina Tauber? Răspunde CEC-ul

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.