Principală  —  IMPORTANTE   —   Sesizarea ce vizează Legea cu…

Sesizarea ce vizează Legea cu privire la Procuratură: Mai multe prevederi, neconstituționale

Judecătorii Curții Constituționale (CC) examinează joi, 21 mai, sesizarea nr. 168a/2019  privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului nr. 101 din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului președintelui Republicii Moldova nr. 1232-VIII din 31 iulie 2019 privind desemnarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar

Între timp, în fața sediului CC are loc o manifestație în susținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce în spațiul public au apărut zvonuri că s-ar încerca înlăturarea acestuia din funcție.

Ieri, 20 mai, deputații PDM au retras sesizarea și, astfel, va fi examinată cea depusă doar de către actualii deputați ai grupului parlamentar „Pro Moldova”, foști democrați, coautori.

De la examinarea sesizării a fost recuzat judecătorul Vladimir Țurcan, deoarece el a fost deputat și a votat pentru anumite prevederi.

13:04: Sesizarea a fost admisă parțial.

Hotărârea va fi pronunțată la ora 12:30.

12:00. Părțile fac declarații de încheiere.

11:53. Reprezentantul Guvernului, Dorin Lișman, prezintă poziția instituției, menționând că aceasta coincide cu cea a Legislativului. „Considerăm că până acum în R. Moldova nu a fost o procedură mai transparentă de selectare a procurorului general și rolul CSP nu a fost limitat”, spune acesta. El solicită respingerea sesizării.

11:35. Reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, exprimă opiniile instituției.

11:22. Sîrbu răspunde la întrebările judecătorilor.

10:40. Sergiu Sîrbu prezintă argumente care să susțină sesizarea.

10:36. Țurcan a fost recuzat.

10:09. Magistrații CC s-au retras pentru a examina demersul.

10:08. Sergiu Sîrbu a solicitat recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan, deoarece atunci acesta era deputat.

10:05. Reprezentanții CSP nu au venit la ședință.

Sesizarea: