Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ A treia tentativă a…

LIVE A treia tentativă a membrilor CSM de a se întruni în ședință: este cvorum. Sesizarea Procurorului General și demisia lui Druță, aprobate

Astăzi, 24 octombrie, este a treia tentativă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a se întruni în ședință. De această dată ședința a fost deliberativă.

10:50 Ședința CSM s-a încheiat.

10:49 Membrii CSM au acceptat demersul președintelui interimar al Judecătoriei Soroca, Vadim Belous, referitor la desemnarea judecătorului Mîțu Ghenadie pentru exercitarea atribuțiilor președintelui instanței în perioada aflării în concediul de odihnă anual a acestuia.

10:46 Au fost aprobate cererile unor judecători/candidați la funcția de judecător de remitere a materialelor Colegiului de selecţie pentru o eventuală promovare/numire în funcţie.

10:45 8 membri CSM au votat pentru aprobarea dispoziţiilor emise de Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

10:30 Membrii CSM discută despre „Demersul Consiliului Europei, referitor la delegarea unor judecători pentru participare la atelierul de lucru privind aplicarea efectivă a noilor remedii preventive și compensatorii pentru soluționarea condițiilor precare de detenție, ce va avea loc la 13 decembrie 2019”.

10:28 Demersul Consiliului Europei, referitor la acordul privind analiza dosarelor penale în cazurile ce țin de abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în privința cărora a fost aprobat. 8 membri au votat pentru.

10:25 Demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, referitor la desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție a fost aprobat cu 7 voturi.

10:21 Au fost aprobate cererile a trei judecători:

  • Cu privire la cererea judecătorului Tudor Stambol de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție.
  • Cu privire la cererea judecătorului Georgeta Grozav de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție.
  • Cu privire la cererea judecătorului Alina Balan de la Judecătoria Orhei, referitor la anularea suspendării din funcție.

10:20 8 membri CSM au votat pentru alocarea resurselor financiare suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor de personal la Judecătoria Edineț și redistribuirea alocațiilor între instanțele judecătorești.

10:17 A fost aprobată avizarea proiectului de hotărîre privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. 7 membri CSM au votat pentru.

10:09 „Se ia act de Opinia interim a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și Procuraturii” – pentru au votat 8 membri ai CSM.

10:05 Este examinat subiectul cu privire la Opinia interim a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și Procuraturii. Subiectul este prezentat de ministrul Justiției, Olesea Stamate.

09:58 Cu votul a 7 membri CSM, cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a fost aprobată.

09:55 Sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost examinată și aprobată. 8 membri CSM au votat pentru.

09:18 Sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, este examinată de membrii CSM, în aceste momente, cu ușile închise.

09:15 Pe ordinea de zi a fost inclus încă un subiect, privind acordarea concediului unui magistrat de la Curtea de Apel Cahul. 8 membri au aprobat agenda ședinței de astăzi.

09:10. Procurorul General interimar este prezent la ședință.

09:07 Ședința a început. Există cvorum. Ședința este deliberativă.

Pe lângă cele 13 subiecte care se regăseau pe agendele celor două ședințe, din 17 octombrie și, respectiv, 22 octombrie, amânate din lipsă de cvorum, se regăsește și subiectul privind sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui CSJ, Ion Druță. Detalii aici

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocată marți, 22 octombrie, de către membrii care au fost revocați din funcție în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie, și cea anunțată pe 17 octombrie, au fost amânate din lipsă de cvorum.

Deciziile de convocare ale celor două ședințe, cea de pe 17 octombrie și cea de astăzi, 22 octombrie, vin în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele.

Justiție în blocaj. Desfășurarea evenimentelor o găsiți aici