Principală  —  IMPORTANTE   —   Lista completă. Numele și detalii…

Lista completă. Numele și detalii despre cei cinci aspiranți la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție

Adrian Bordianu, Octavian Iachimovschi, Veronica Dragalin, Oleg Potîrniche și Victor Brânză sunt, potrivit surselor Ziarului de Gardă, cei cinci aspiranți la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA).

ZdG a analizat activitatea celor cinci candidați la funcția de șef al PA și vă prezintă cele mai relevante informații.


Adrian Bordianu este fostul șef interimar al PA. În iulie 2016, Bordianu a fost numit în funcția de procuror al raionului Criuleni pentru un mandat de 5 ani, ulterior preluând și șefia acestei procuraturi. În noiembrie 2017, Bordianu a fost ales de către Adunarea Generală a Procurorilor (AGP), alături de alți patru candidați, membru al CSP, pentru un mandat de 4 ani.

Adrian Bordianu

Potrivit declarației de avere și interese personale, depusă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), în 2020, Adrian Bordianu a obținut un salariu de 342 984 de lei, activând în calitate de membru al CSP. Mai exact, acesta a ridicat un salariu lunar de 28 582 de lei. Bordianu a indicat că a primit și o indemnizație pentru incapacitate temporară de lucru de 25 856 de lei, dar și 98 400 pentru compensarea cheltuielilor de detașare la Institutul Național al Justiției.

Potrivit documentului, în 2020, membrii familiei Bordianu au ridicat și un salariu de 116 704 de la Agenția Servicii Publice (ASP), dar și 1 989 de lire sterline de la Tayto Group Ltd, Corby NN17, Anglia.

Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. El a deținut funcția de adjunct interimar al PA, fiind eliberat din funcție în 2019, printr-un ordin semnat de procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo. Anterior, Iachimovschi a condus grupul de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

Iachimovschi a gestionat dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori cu 200 de dolari în toamna anului 2013.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Potrivit datelor publicate pe site-ul Universității din California de Sud, Veronica Dragalin este procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Conform CV-ului său, în 2019, Veronica Dragalin a obținut Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF). În anul 2020, ea a obținut Premiul Directorului FBI.

Oleg Potîrniche este al patrulea candidat la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. ZdG a scris pe 20 septembrie 2021 că, el a candidat anterior pentru funcția de judecător la Curtea constituțională, dar fără a fi selectat. În ultimii ani, Potîrniche și-a depus dosar la mai multe concursuri publice, dar nu a reușit să le câștige. În luna aprilie 2021, Potîrniche a candidat la funcția de șef al direcției management intituțional din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind admis la proba scrisă. În aceeași perioadă a candidat și la funcția de asistent judiciar în cadrul Curții Constituționale, el promovând proba scrisă, iar ulter fiind invitat la interviu. În luna iulie 2021 a încercat să ajungă în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cum se numea atunci, candidând concomitent la două funcții: cea de consultant principal în Direcţia analiză, monitorizare și evaluare a politicilor și cea de șef al direcției management instituțional. A participat, de asemenea, la o serie de concursuri pentru ocuparea unor funcții în cadrul instituțiilor organizate de Președinția R. Moldova  Cancelaria de Stat sau Avocatul Poporului. Totodată, el a participat și la concursurile anterioare pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională. 

De-a lungul anilor, Potîrniche s-a judecat cu Ministerul Justiției, pentru refuzul de a-l angaja, cu Agenția Rezerve Materiale, de unde a fost demis în 2017, cerând restabilirea la locul de muncă, cu CFM, dar și cu Asociația care gestionează apartamentul în care familia sa locuiește, pentru datorii la serviciile comunale. 

Cel de-al cincilea candidat care și-a depus dosarul pentru participarea la concursul pentru ocuparea funcție de șef al Procuraturii Anticorupție este Victor Brînză. Anterior, Brînză a ocupat funcția de procuror. Din anul 2013 acesta activează în calitate de avocat.

Miercuri, 13 aprilie, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat despre finalizarea etapei de recepționare a dosarelor de concurs pentru funcția de procuror-șef al PA, fiind înregistrate cinci dosare.

Pe 4 februarie curent, a fost inițiat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PA. Tot atunci, CSP a aprobat și regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor publice pentru selectarea candidaților la șefia procuraturilor specializate, PA și PCCOCS.

De atunci, termenul de depunere a dosarele pentru a participa la concurs a fost extins de două ori – prima dată până la 9 martie curent, iar a doua oară – până pe 23 martie curent.