Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Legea privind reorganizarea instanțelor judecătorești,…

Legea privind reorganizarea instanțelor judecătorești, aprobată în prima lectură de Parlament

Imagine-simbol

Parlamentul a votat în prima lectură Proiectul legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești. Proiectul a fost promovat cu 53 de voturi din cei 83 de deputați prezenți.

Potrivit documentului, judecătoriile sectorului Centru, sectorului Buiucani, sectorului Râşcani, sectorului Botanica şi sectorului Ciocana, fuzionează prin contopire, formând judecătoria Chişinău. Totodată, în proiectul de lege sunt prezentate mai mule informaţii despre fuzionarea judecătoriilor din ţară.

Judecătoriile create îşi vor începe activitatea pe 1 ianuarie 2017.

„Proiectul vine cu o propunere de a reduce numărul de instanțe.  Acesta nu afectează Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Scopul constă în îmbunătățirea actului de justiție, specializarea judecătorilor.”, afirmă Vladimir Cebotari. Ministrul Justiției susține că un judecător nu poate administra suficient de calitativ un dosar economic, nu cunoaște toate subtilităție într-un dosar penal. Acesta afirmă că proiectul nu prevede reducerea numărului de judecători, deoarece ei vor fi redistribuiți în celelalte instanțe, iar dacă vor fi păstrate instanțele,  va trebui să mărit numărul magistraților și asistenților judecătorești. Vladimir Cebotari a declarat că proiectul este estimat la 1,2 mlrd de lei, iar economiile în urma implimentării reformei vor constitui circa 46 mlrd de lei anual.

Proiectul a fost criticat activ de către deputații din opoziție. Aceștia au propus remiterea documentului în comisia de specialitate, pentru îmbunătățirea acestuia.