Principală  —  IMPORTANTE   —   La ce etapă se află…

La ce etapă se află dosarul fostei viceministre a Finanțelor, reținută în 2017 pentru corupție

Fosta viceministră a Finanțelor, Maria Cărăuș, reținută în 2017 pentru corupere pasivă, nu s-a mai prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău de mai bine de 10 luni, pentru că ședințe de judecată nu au mai fost organizate din iunie 2018. Dosarul în care aceasta este vizată a luat o pauză după ce în această vară instanța a admis solicitarea apărării cu privire la efectuarea unei expertize.

Ultima ședință de Judecătoria Chișinău în dosarul fostei viceministre a avut loc în iunie 2018, iar de atunci ședințe nu au mai fost organizate. Pauza în dosar a fost luată după ce avocații Mariei Cărăuș au înaintat o cerere care a fost admisă de judecător, prin care se solicita dispunerea efectuării unei expertize telefonico-fonetică a înregistrărilor apelurilor telefonice, interceptate în cadrul urmării penale. Potrivit Procuraturii, expertiza este efectuată de către Centrul Național de Expertize Judiciare.

Tot în vara anului 2018, avocatul fostei viceministre, Vitalie Nagacevshi, a depus o sesizarea la Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolelor 90 și 95 din Codul de procedură penală. Sesizarea a fost depusă în legătură cu prezența în lista probelor prezentate de procurori a declarațiilor unor martori care au fost condamnați anterior, în cadrul procedurii simplificate. Membrii Curții Constituționale au declarat însă cererea apărării ca fiind inadmisibilă.

Anterior, în acest dosar au mai fost organizate opt ședințe de judecată care erau amânate și întrerupte din diverse motive.

Contactat telefonic, avocatul fostei viceministre, Vitalie Nagacevschi, a declarat că nu ne poate oferi detalii despre dosar pentru că nu se află în țară.

Acuzațiile aduse fostei viceministre a Finanțelor

În octombrie 2017, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut-o pe Maria Cărăuș, care deținea funcția de viceministră a Finanţelor, dar şi trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice. Cărăuș a plecat din funcție în perioada examinării dosarului.

Potrivit materialelor cauzei penale, în vara anului 2017, Maria Cărăuș, cunoscând că, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a dispus alocarea a 15 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice „Spitalul Clinic Republican”, ar fi încercat să convingă reprezentanţii spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei. Funcţionara a mai menţionat că, pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, Cărăuș ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

„În continuarea intenţiilor sale infracţionale, viceministra Finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitara i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei (conform estimărilor procurorilor ceea ce reprezintă suma de 425 de mii de lei). Pentru confirmarea probatoriului,  la 6 octombrie curent, au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrei Finanţelor, precum și ale reprezentanților agentului economic ce urmau să participe la licitație”, declarau anterior procurorii.

Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupţiei pasive şi active, funcţionara riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.