Judecătorul român Cristi Danileț, despre decizia CC privind anularea hotărârilor: „Este ceva nemaiîntâlnit”

Judecătorul român Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, susține că decizia Curții Constituționale cu privire la anularea hotărârilor emise în perioada 7-9 iunie, este nemaiîntâlnită din punct de vedere juridic.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Cristi Danileț subliniază faptul că această criză constituțională este generată de faptul că judecătorii sunt desemnați politic. Precizarea judecătorului român vine în contextul în care dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.

„După reacția societății civile și ale comunității internaționale, CCMd acceptă să dea înapoi. Din punct de vedere politic, acest gest va fi intens speculat; din punct de vedere juridic, este ceva nemaiîntâlnit. Dar eu merg mai departe cu analiza: este un semn care arată criza constituțională în care au ajuns fostele state comuniste. Iar aceasta nu poate fi rezolvată simplu cât timp desemnarea membrilor este politică și calitățile lor nu sunt meritocratice. Eu cred că orice asociere între o curte constituțională și clasa politica trebuie sa se limiteze cel mult la modalitatea de desemnare a membrilor. Calitatea anterioara de membru de partid, lipsa lucrărilor științifice, inexistenta unei specializări a membrului unei curți constituționale este inacceptabilă. Și, desigur, funcționarea curții trebuie sa fie total depolitizată”, se menționează în mesajul judecătorului.

Anterior Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public. Deciziile respective au trezit mai multe critici, iar la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Comisia de la Veneția urma să se expună săptămâna viitoare asupra hotărârilor luate de CC.

La 15 iunie Curtea și-a revizuit însă hotărârile și le-a anulat, menționând că la baza deciziei sale a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    ” decizia Curții Constituționale cu privire la anularea hotărârilor emise în perioada 7-9 iunie, este nemaiîntâlnită din punct de vedere juridic. ” Nici ca miroase sau vine vorba de profesionalism la cei plahotniuci. So ridicat giliotina la cap, gata, o refuzat hotariri date tot de ei … lingezhopism pe fata si fuga in tufarish. Asta justitie la cea frumoasa Moldova. Mare pacat co fost sub talpa lu Plaha, dee domnu sa nu mai fie ca el …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *