Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Orândaș pleacă din funcție:…

Judecătorul Orândaș pleacă din funcție: „presiunile și persecuțiile împotriva mea continuă”

Victor Orândaș , magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripție, declarat incompatibil cu funcția de judecător de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și restabilit în sistem printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție (CSJ), a înaintat o cerere de demisie. Magistratul afirmă că este nevoit să plece din cauza persecuțiilor la adresa sa, care continuă până la acest moment, după ce în februarie 2015 a anunțat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre presiunile pe unele dosare din partea ex-președintelui Judecătoriei Centru din Chișinău, Ion Țurcanu.

Orândaș a declarat că după ce a făcut publice încercările de influență a judecătorului Țurcanu în dosarele de lichidare a asociațiilor Falun Dafa și Falun Gong , precum și în cauza Banca de Economii vs Proacvacom SRL, a fost contactat „de mai mulți colaboratori și provocatori SIS, actuali sau foști , care la început au încercat să mă convingă să încetez demascările din sistem folosind amenințări deghizate sub formă de sfaturi sau propuneri de a mă ajuta, sau veneau cu dezinformații iscusit alcătuite, având scopul de a mă dezechilibra psihologic.” În cererea de demisie, Victor Orândaș afirmă că „Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura, Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul Disciplinar al CSM au acționat în unison pentru a-l scoate pe Țurcanu Ion basma curată” și că presecutarea sa are scopul de a-l reduce la tăcere.

Orândaș spune că la 4 mai curent a înaintat președintei Jurdecătoriei Centru, Ecaterina Palanciuc, o cerere de abținere de la examinarea dosarului Banca de Economii vs Proacvacom SRL, Nuntius SRL, dar a fost refuzat. La 6 mai, acesta a depus o plângere la CSM despre această situație, dar până acum nu a primit vreo reacție din partea instituției.

Amintim că la 15 februarie 2016, Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie prin care l-a restabilit în funcție pe Victor Orândaș, după ce, la 3 noiembrie 2015, ca urmare a unui aviz consultativ SIS, a fost decla­rat de CSM incom­pa­ti­bil cu func­ția deți­nută şi ulte­rior demis pe motiv că ar fi apli­cat greşit legi­sla­ția. 

Mem­brii CSM au argu­men­tat deci­zia prin fap­tul că men­ți­ne­rea în func­ție a lui Orân­daș repre­zintă un risc pen­tru sis­te­mul jude­că­to­resc, din cauză că acesta a fost impli­cat în scan­da­loasa schemă de spă­lare a peste 18 mlr. de dolari din Rusia prin inter­me­diul Mol­do­vei, după ce a eli­be­rat trei ordo­nanțe prin care i-a aju­tat pe ruşi să spele 1,4 mili­arde de dolari. Tot­o­dată, presa a scris des­pre Orân­daş că a fost impli­cat în ata­cu­rile rai­der de la Banca de Eco­no­mii.

Mem­bru­l CSM, Dumi­tru Vis­ter­ni­ci­ean, nu a votat deci­zia din 3 noiem­brie, iar ulte­rior a pre­zen­tat opi­nia sepa­rată, în care sem­na­lează „încăl­ca­rea fla­grantă” de către ple­nul CSM a pro­ce­du­rii de adop­tare a unei hotă­râri, deo­a­rece deci­zia nu a acu­mu­lat 7 voturi din 12, ast­fel cum pre­vede legi­sla­ția. Mai mult, acesta spune că hotă­rârea poate fi inter­pre­tată drept o  vio­lare a art. 6 CEDO pri­vind drep­tul la un pro­ces echi­ta­bil.

Vic­tor Orân­daş afirma că în ulti­mii ani asu­pra sa s-au făcut pre­siuni pe mai multe dosare, atât din inte­rior, cât şi din afara sis­te­mu­lui jus­ti­ţiar. El este sigur că şi alţi jude­că­tori sunt pre­saţi şi şan­ta­jaţi, doar că nimeni nu are curaj să se bată cu sis­te­mul. Din noiembrie 2015, Orândaș s-a refugiat în România, iar ulterior a plecat la tatament în SUA.

Vic­tor Orân­daş a fost numit în fun­cţia de jude­că­tor la Jude­că­to­ria Comer­ci­ală de Cir­cum­scrip­ție în 2011. El a fost acu­zat de emi­te­rea unor hotă­râri dubi­oase, inclu­siv în cazul ata­cu­lui rai­der de la Banca de Eco­no­mii. Prin Hotă­rârea nr. 99/10 din 22 iunie 2015, a fost admisă can­di­da­tura lui Orân­daş pen­tru con­cur­sul pri­vind trans­fe­rul în fun­cţia de jude­că­tor al Jude­că­to­riei Stră­şeni. Prin hotă­rârea nr. 44/4 din 27 mar­tie 2015, Cole­giul de Eva­lu­are a Per­for­manţe­lor Jude­că­to­ri­lor i-a acor­dat cali­fi­ca­ti­vul bine, acu­mulând un total de 69 de puncte.

Foto: facebook.com