Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoria Chișinău RĂMÂNE fără președinte

Judecătoria Chișinău RĂMÂNE fără președinte

Radu Țurcanu

Radu Țurcanu, singurul pretendent la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău a depus o cerere de amânare a derulării concursului. Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în ședință, nu a explicat motivele pentru care Țurcanu a solicitat amânarea examinării cererii de a participa la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău. Membrii CSM au decis să accepte solicitarea lui Țurcanu.

În absența unui președinte ales, interimatul funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău este exercitat de judecătorul Dorin Dulghieru, propus de CSM și acceptat de președintele Dodon în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

Radu Țurcanu este unicul judecător înscris la concursul repetat pentru suplinirea funcției vacante de președinte la Judecătoria Chișinău. El a fost, până acum, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica a mun. Chișinău. Țurcanu a participat și la primul concurs pentru această funcție, dar nu a întrunit numărul de voturi și CSM a anunțat un alt concurs.

Radu  Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni.  Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.

Numele lui Radu Țurcanu, actualul candidat la funcția de președinte a Judecătoriei Chișinău, apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”. Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.