Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecător controversat desemnat în calitate…

Judecător controversat desemnat în calitate de expert titular în organele de lucru ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat în calitate de expert titular în organele de lucru ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pe Radu Țurcanu. Igor Chiroșca a fost numit supleant în organele de lucru ale  Consiliului Europei. 

Radu Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni.  Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.

Numele lui Radu Țurcanu  apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”. Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.

În urma deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din ședința din  7 martie curent, magistratul Radu Țurcanu a fost propus la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău. Candidatura sa urma să fie examinată de șeful statului. Radu Țurcanu era unicul judecător înscris la concursul repetat pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Judecătoriei Chișinău. El a fost, până la acel moment, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica a mun. Chișinău. Țurcanu a participat și la primul concurs pentru funcție, dar nu a întrunit numărul de voturi și CSM a anunțat un alt concurs.

Judecătoria Chişinău s-a format de la 1 ianuarie 2017 prin unificarea Judecătoriilor Centru, Botanica, Râşcani, Buiucani şi Ciocana, după ce, în aprilie 2016, Parlamentul R. Moldova a adoptat legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Actul legislativ prevedea fuzionarea instanţelor de fond, fiind create 15 instanţe judecătoreşti noi.

Comitetul de Miniştri reprezintă instanţa de decizie a Consiliului Europei. El este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din 47 de State membre sau din reprezentanţii permanenţi la Strasbourg.

 

Citiți și: 

Judecătoria Chișinău continuă să rămână fără președinte 

O nouă tentativă a unui judecător controversat de a ajunge la șefia Judecătoriei Chișinău