Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoarea care examinează dosarul lui…

Judecătoarea care examinează dosarul lui Ilan Șor își dă demisia. Examinarea dosarului ar putea fi reluată de la zero

După ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Valeva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, își dă demisia. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Cererea urmează a fi examinată de CSM în cadrul ședinței din 1 decembrie.

Contactat de Ziarul de Gardă, unul dintre avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, ne-a comunicat că deocamdată nu cunoaște ce urmează în dosar. Totodată, acesta a precizat că nu cunoaște care sunt motivele dimisiei judecătoarei.

 „Sunt mai multe opțiuni, dar mai întâi așteptăm să vedem dacă va fi acceptată cererea de demisie de către CSM. Eu nu cunosc motivul plecării din sistem a judecătoarei. În tot acest timp noi am scris mai multe plângeri pe completul de judecată care examinează dosarul lui Ilan Șor. Deocamdată nu cunosc ce va urma. Noi dorim examinarea dosarului, însă noi dorim să fie examinat legal. Din punct de vedere legal, dacă CSM va accepta demisia judecătoarei, sunt două modalități:

1. Numirea altui judecător – timp de câteva luni acesta face cunoștință cu acest dosar, ulterior se continuă examinarea dosarului;
2. Se reia de la început examinarea doarului
.

Nu conosc ce va fi. Așteptăm decizia CSM
„, ne-a comunicat Colenco.

Agenda 30 by Diana Severin on Scribd

Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.

La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, au cerut magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) strămutarea cauzei penale în privința acestui, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. Magistrații CSJ au respins, ca fiind neîntemeiată, cererea înaintată de avocații lui Ilan Șor. Încheierea CSJ este irevocabilă. De menționat că, aceasta este a 4-a cerere de strămutare depusă de avocații lui Șor.

DOC/ CSJ respinge cererea de strămutare a dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad

În susținerea cererii de strămutare, avocații lui Șor au invocat „lipsă de imparțialitate” din partea completului de judecători format din Vitalie Movilă, Evghenii Dvurecenschii și Nina Veleva. Avocații susțin că, „pentru a atinge scopul unei condamnări ilegale”, completul de judecători încalcă toate procedurile, inclusiv propriile hotărâri luate pe același caz.

Magistrații CSJ au respins însă colicitarea avocaților, motivând că strămutarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanță egală în grad se face în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului.

Cât privește imparțialitatea judecătorilor din completul de judecată, invocată de avocații lui Ilan Șor, magistrații au decis că „alegațiile titularilor cererii, potrivit legii, nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele noi indicate în cereri, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, dar pot constitui temei pentru declararea cererii de recuzare judecătorilor, completului de judecată, cu utilizarea ulterioară a căilor de atac prevăzute de lege asupra soluțiilor adoptate în această parte”.

De menționat că, întrucât materialele dosarului penal se aflau la CSJ mai multe ședințe de judecată în dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul au fost amânate. Ultima amânare a avut loc miercuri, 11 noiembrie.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.