Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ion Diacov vs Corneliu Gurin

Ion Diacov vs Corneliu Gurin

Justiția din R. Moldova trebuie reformată pornind de la eliminarea din sistem a cadrelor corupte și nu de la schimbarea legilor. Mai mult, Procurorul General, Corneliu Gurin trebuie să-și prezinte demisia, așa cum o cer protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale. Aceasta este poziția procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov, exprimată într-o conferință de presă.

„Eu am fost acolo la 6 septembrie și am văzut că în piață este poporul. Eu cred că dacă oamenii cer demisia, el trebuie să-și dea demisia. Procurorul General în virtutea obligațiunilor de serviciu, are împuterniciri excepționale. Numai dumnealui poate să pornească sau să refuze în pornirea dosarului pe numele judecătorlor și procurorilor corupți. Fără a da detalii, noi, toată societatea, inclusiv procurorul general a recunoscut că din BEM se fura cu sacul. Dumnealui se face responsabil, cel puțin moral, de ceea ce s-a întâmplat. El trebuie să recunoască că nu s-a isprăvit cu situația”, crede Diacov.

Dioacov contestă acuzațiile Procurorului General, Corneliu Gurin aduse la adresa sa în cadrul emisiunii „Moldova în direct”. Gurin declara anterior că Diacov se opune reformării Procuraturii, deoarece este un exponent venit din epoca socialistă.

Diacov susține, însă, că anume în acea perioadă s-a simțit un procuror adevărat și nu în „democrația” actuală. „Nu sunt socialist. Am trecut de acea perioadă. Atunci însă exista un sistem bine pus la punct când fiecare nivel era obligat să-și dea darea se seamă în fața autorităților cu privire la fiecare activitate perofesională”, declară Diacov.

Procurorul municipal mai precizează că Gurin ar trebui la fiecare jumătate de an să vină în fața colegilor și a superiorilor cu o dare de seamă. „Asta înseamnă transparență, dar așa, aleșii noștri de orice rang se consideră buricul pămîntului și nu fac dări de seamă în fața nimănui”, a opinat Diacov.

Ion Diacov a comentat şi decizia speaker-ului, Andrian Candu, de a invita un procuror român din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Toate declaraţiile făcute în legătură cu acest fost procuror, actualmente pensionar, sunt pur politice, iar legislaţia R. Moldova interzice ca un procuror străin să aibă acces la dosarele intentate în ţară, nemaivorbind de faptul să dea indicaţii. Dacă cineva îi va permite fostului procuror DNA să vadă măcar o foaie dintr-un singur dosar, atunci această persoană va fi trasă la răspundere penală”. Ion Diacov admite că fostul procuror român are experiență de muncă și cunoștințe temeinice necesare sistemului de justiție din țară, însă acestea pot fi transmise doar în cadul unor seminare.