Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ion Diacov despre judecători: „Există…

Ion Diacov despre judecători: „Există o bănuială rezonabilă că aceștia nu fac binefacere”

Ion Diacov, procurorul municipiului Chișinău a organizat o nouă conferință de presă. Acesta a acuzat din nou judecătorii de faptul că ar proceda neprofesionist și iresponsabil în luarea deciziilor în dosarele legate de traficul de droguri. „Există o bănuială rezonabilă că aceștia nu fac binefacere”, declară Diacov.

O grupare de 40 de inși, specializată în comercializarea drogurilor a fost identificată de către oamenii legii. Membrii grupării criminale achiziționau hașiș din Spania pentru a fi comercializat în Federația Rusă. Drogurile erau transmise prin două căi, Belarus și R. Moldova.

Procurorul municipiului, Ion Diacov a declarat într-o conferință de presă că gruparea a fost urmărită de către organele de urmărire penală din țară, pe parcursul a doi ani. În acest timp șase persoane au fost puse sub arest în R. Moldova, doi figuranți sunt reținuți în Rusia și un membru este cercetat în Belarus.

În urma operațiunilor sub acoperire cei șase suspecți au fost reținuți, iar pe numele lor au fost intentate dosare penale, acestea fiind trimise în judecată acum un an. Diacov menționează că, deși dosarul conținea probe, judecătorii acum câteva luni au eliberat unul dintre liderii grupării. „Noi am luptat pentru a redresa situația …”, declară Diacov.

La 23 septembrie curent, însă trei judecători ai Curții de Apel: Ghenadie Lîsîi, Silvia Vrabie și Iurie Iordan i-au eliberat sub arest la domiciliu un alt lider al grupării, Marținiuc Maxim, cetățean al Federației Ruse, anterior condamnat la 7 ani pentru infracțiuni deosebit de grave. Acest lucru se întâmplă în situația când Marținiuc Maxim nu este cetățean al R. Moldova și în acte figurează doar o adresă indicată de inculpat. „Au indicat judecătorii o adresă, dar niciun document nu confirmă că el are vreo atribuție la acea adresă.” Diacov impută judecătorilor și faptul că au admis ca Marținiuc să fie eliberat, chiar dacă în timpul aflării în penitenciar acesta a intrat în cârdășie cu administrația și a obținut un telefon mobil pentru a influența martorii care conlucrează cu ancheta.

Mai mult, Diacov precizează că judecătorii nu au prezentat vreo explicație a deciziei de eliberare, iar reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne nu au fost prezenți în sală pentru a însoți inculpatul la domiciu. Respectiv, este foarte probabil ca nici până astăzi actul să nu fi ajuns la conducerea MAI pentur a fi executată. „Sunt aproape convins, nu vreau să fac prognoze pentru că nu-mi permite funcția, că el va primi documente care îi permit să călătorească prin Transnistria. Noi, însă am trimis dosarul în judecată și mai departe cum vor fi judecați?”, declară Diacov.

Ion Diacov este convins că magistrații nu au la bază niciun suport juridic în luarea acestei decizii. „Ei nu au greșit, au luat hotărârea de eliberare conștient. Eu n-am probe și nu pot denunța un act de mituire. Cert este că ei nu fac binefacere. Există o bănuială rezonabilă cu privire la influența externă.”, afirmă procurorul.

Procurorul municipal solicită atenția organelor competente pentru a interveni și a reforma sistemul de justiție din R. Moldova. „În astfel de cazuri, privind drogurile, procurorii se expun unor riscuri enorme”, declară Diacov. Acesta consideră că reforma poate doar începe de la legi, dar adevăratele schimbări pot demara doar odată cu scoaterea din funcțiile de conducere a persoanelor corupte. „Atunci când poporul cere schimbarea Procurorului General înseamnă că există probleme”, crede Ion Diacov.

ZdG va reveni la subiect cu poziția reprezentanților Curții de Apel Chișinău.

CITIȚI și: Curtea de Apel: Judecătorii au procedat corect

Marina Ciobanu