Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ion Diacov despre demisia lui…

Ion Diacov despre demisia lui Gurin: nu vă faceți iluzii, democrația și lupta cu corupția în R. Moldova sunt la control

Ion Diacov, fostul procuror al mun. Chișinău se arată sceptic că demisia lui Corneliu Gurin va aduce cu sine schimbări în Procuratură. Ba mai mult, Diacov, care a foat în ultimii ani practic cel mai aprig contestatar al său, crede că, nu este exclus ca Gurin să revină în această funcție, după ce va fi organizat un nou concurs.

Vedeți mai jos textul integral semnat pe o rețea de socializare de Ion Diacov.

„Fiind departe de Moldova,  la tratament medical,  în timp ce schimbam procedura, am deschis tableta ca să aflu noutățile din țară.  Azi, de draga dimineață, toată mass-media și rețelele de socializare comentează cu titlu de BOMBĂ anunțul de demisie al Procurorului general, Corneliu  Gurin, făcut în plenul Parlamentului.

Am vizualizat de mai multe ori secvențele cu DECLARAȚIA istorică a Procurorului general. Mi-a sărit în ochi buna dispoziție, încrederea în sine și în ziua de mâine a vorbitorului, total diferită de caracterul declarației.Mi-am dat seama că bucuria comentatorilor, a bloggerilor, a unor politicieni, dar și a oamenilor simpli că Gurin pleacă și că de mâine va începe schimbarea la față, desigur spre bine a procuraturii moldovenești, este un vis dorit, dar care, în realitate poate fi o simplă farsă bine organizată și regizată din umbră, fapt cu care în ultimul timp puterea începe să ne obișnuiască.

Funcția de Procuror general este mult prea importantă în condițiile Republicii Moldova, fincție pe care eu o calific „cheița fermecată” de la ușile pușcăriei. Șeful statului nu poate cere arestarea nimănui, nu poate amenința pe nimeni, nici măcar pe deputați, cu intentarea dosarelor penale, mai mult, Președintele nu poate garanta niciunui criminal, cât de mare n-ar fi, că va rămâne la libertate. Numai Măria Sa, Procurorul general, le poate pe toate.

Nu pentru a pleca, dl.Gurin și anturajul său apropiat, de trei ani, tot „clocesc” un proiect de Lege a Procuraturii, chiar și în ultima noapte încercând, pe furiș, să introducă niște amendamente, numai de ei înțelese.

Nu pentru a pleca, dl. Gurin a depus eforturi pentru selectarea celor mai devotați procurori ai săi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, trucând alegerile, ca mai apoi, cu aportul substanțial al vestitei procuroare Elena Neaga, „aleasa” și ea în calitate de secretară a Adunării Generale a Procurorilor i-a votat pe aceștea în mare taină.

Nu pentru a pleca, dl.Gurin, pe parcursul a trei ani, jertfind cu reputația de ONG-ist onest, pentru a-și demonstra devotamentul față de angajatori a făcut tot posibilul și imposibilul să mușamalizeze adevărul din dosarele ce vizează evenimentele din 7 aprilie, adevărul despre tragedia din Pădurea Domnească, adevărul despre furtul miliardului și devastarea sistemului financiar-bancar al țării.

Nu pentru a pleca, dl.Gurin a jertfit nopți nedormite, și-a creat zeci de dușmani pentru a acumula probe despre nevinovăția lui Shor și despre grava vinovătie a fostului prim-ministru Vlad Filat și a anturajului acestuia.

Nu pentru a-și da demisia, dl.Gurin și anturajul său au luat sub control contrabanda cu țigări, cu alcool, cu droguri, chiar și cu mărfuri de larg consum, care aduc venituri colosale. Sub control strict sunt luate și filierele de spălare de bani și off-shorurile. Dar câtă energie s-a cheltuit petru a izola teroriștii, care s-au cuibărit în Chișinău, cât efort s-a depus pentru a-l ogoi pe neastâmpăratul Mătăsaru.

Nu pentru a-l demite, în dl. Gurin s-au investit atâtea speranțe, stagii peste hotare, cheltuieli logistice și de altă natură. Desigur, în cel mai scurt timp, CSP v-a anunța concurs pentru funcția de Procuror general al Republicii Moldova. Sunt sigur că își vor depune actele mai mulți doritori să ocupe această înaltă și importantă funcție în stat. Dar Corneliu Gurin va fi votat, cred eu, unanim. Președintele țării nu va avea argumente să nu-l desemneze pe un mandat de 7 ani, asigurând, într-un fel, liniștea sufletească a actualilor factori de decizie din R.Moldova. Nu exclud și faptul numirii altei persoane în această foarte importantă funcție. În acest caz, vă asigur că alegerea candidaturii necesare a avut loc în altă parte și va fi votată cu un mare entuziasm de către membrii CSP, va fi un procuror nu mai puțin devotat angajatorilor, decât predecesorul său.

Asa că nu vă faceți iluzii, democrața și lupta cu corupția în Republica Moldova sunt la control, pentru asigurarea bunăstării factorilor de decizie”.