Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Instanța din Kiev a decis…

Instanța din Kiev a decis extrădarea lui Platon

facebook.com/gleb.seghida

Omul de afaceri Veaceslav Platon, acuzat în R. Moldova de escro­che­rie şi spă­lare de bani în pro­porţii deo­se­bit de mari, urmează a fi extrădat. O decizie în acest sens a luat instanța de judecată din Kiev, care a dispus, la 28 iulie, eliberarea pe numele lui Platon a unui mandat de 40 de zile în arest de extrădare. Avocații săi au declarat pentru newsmaker.md că vor ataca decizia la Curtea de Apel din Kiev, deoarece instanța n-ar fi luat în considerare faptul că Kobalev (pașaportul ucrainesc al lui Veaceslav Platon este eliberat pe numele Veaceslav Kobalev) ar fi cetățean al Ucrainei.

„Petiția procuraturii din Kiev a fost satisfăcută ieri în instanța de judecată din Kiev. Instanța nu a luat în considerare că Kobalev este cetățean al Ucrainei”, a declarat unul dintre avocații lui Platon, Denis Șkiptan, pentru newsmaker.md.

Avocatul lui Platon a declarat că nu sunt cunoscute argumentele instanței de judecată, iar argumentarea completă a deciziei de judecată va fi citită pe 26 august. Recursul urmează a fi examinat săptămâna viitoare.

Apărătorul omului de afaceri a declarat că decizia instanței din Kiev cu privire la arestul de extrădare anulează decizia cu privire la arestul preventiv de 40 de zile, în timp de durata maximă a arestului de extrădare este 12 luni. Dacă Curtea de Apel va menține în vigoare decizia instanței de bază, pentru extrădarea lui Veaceslav Platon va fi nevoie doar de o verificare de extrădare.

Pro­cu­ro­rii anti­co­ru­pţie şi ofi­ţe­rii Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie afirmă că Vea­ce­slav Pla­ton a obţi­nut, prin scheme ile­gale, 1 mili­ard de lei de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei, în urma unor cre­dite acor­date pen­tru firme con­duse de per­soane inter­puse în noiem­brie 2014. Ilan Şor, care pe atunci con­du­cea insti­tu­ţia finan­ci­ară, i-a fost com­plice.  Reţi­nut în Ucraina în ziua în care auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău l-au anu­nţat, în cău­tare inter­na­ţio­nală, 25 iulie 2016, Pla­ton urmează a fi extră­dat în R. Mol­dova.  Despre pașaportul pe care-l avea asupra sa, eli­be­rat pe numele lui Vea­ce­slav Koba­lev Miko­la­e­vici, dar cu datele şi foto­gra­fia sa, autoritățile ucrainene au anunțat că ar fi fals.