INJ va testa electronic candidații la studii pentru funcțiile de judecători și procurori

La admiterea din 2016, Institutul Național al Justiției (INJ) va folosi pentru prima dată un modul de testare electronică a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror. Funcționalitatea a fost creată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protejarea și promovarea drepturilor omului”, implementat de PNUD Moldova.

Astfel, programul electronic simplifică procesul de examinare, notează automat cunoștințele și oferă rezultatul examinării odată cu înregistrarea de către candidat a ultimului răspuns din testul-grilă. Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. Testele au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări – câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal -, la fiecare dintre care participanții la concurs trebuie să aleagă doar o singură variantă de răspuns din cele trei afișate.

Examenul durează trei ore astronomice. După expirarea timpului, programul electronic nu mai acceptă răspunsuri, iar utilizatorul recepționează un raport detaliat privind rezultatul final al testării sale, cu indicarea soluțiilor corecte, a celor greșite, precum și nota obținută.

Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere a acceptat dosarele depuse de 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris în cursa de formare inițială pentru funcţia de procuror, iar 64 – pentru funcţia de judecător.

În 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Începând cu 5 septembrie, concurenții urmează să susţină examenele la două probe: scrisă şi verbală.

Studiile la Institutul Național al Justiției durează 18 luni. Prima promoție de absolvenți a fost lansată în anul 2009. Până în prezent, au absolvit Institutul Național al Justiției opt promoții, dintre care 97 de persoane – pentru funcția de judecător și 172 – pentru funcția de procuror.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *