Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Îndemnul unui fost ministru al…

Îndemnul unui fost ministru al Justiției din România pentru judecătorii din Moldova:”Rupeți lanțurile, arătați că sunteți independenți!”

Este un fapt cunoscut că funcțiile din sistemul judiciar din Republica Moldova au fost împărțite pe bază de algoritm politic, există acorduri între partidele care au compus guvernarea. Prin urmare, există din start un grad de politizare și o suspiciune că această politizare și-ar pune amprenta asupra performanței sistemului judiciar.

Ei bine, mesajul meu către magistrați, către procurori, către judecători din Republica Moldova e foarte simplu: rupeți aceste lanțuri, călcați peste aceste acorduri politice, arătați că sunteți independenți! E o șansă unică pe care o aveți în acest moment. Și mergeți până la capătul lanțului și veți găsi acolo, poate, miezul răului care trebuie extirpat.

Și e o șansă extraordinară pentru acești magistrați să înceapă o operă de reconstrucție din temelii a ceea ce înseamnă establishment politic, establishment statal în Republica Moldova.

Dacă ei realizează acest lucru, dacă au acest curaj, dacă înțeleg că pasul 2, pasul 3 trebuie să și-i asume independent, fără să vadă ce culoare politică are cel din fața Justiției, atunci s-ar putea să avem de a face și acolo cu un început de lume nouă. Deocamdată, însă, lucrurile nu stau bine deloc în Republica Moldova.

Cătălin Predoi, ex-ministru al Justiției din România, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal din România

(Extras – Jocuri de putere – Realitatea TV, 21.10.2015)