Incompatibilități, conflicte și venituri nedeclarate, depistate de CNI

Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței care a avut loc pe data de 21 mai, încălcări ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății în trei cazuri, ale conflictului de interese în două situații, iar în alte două cazuri au fost stabilite incompatibilități de funcție.

În acest sens, Anatolie Fătu, director al Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălți, nu a declarat un venit în mărime de peste 31 000 de lei, un teren pentru construcție, o remorcă aflată în posesie și trei autoturisme deținute prin comodat, șase conturi bancare, cota-parte a soției de 100% la o societate comercială și cota-parte a sa de 50 % la o întreprindere.
De asemenea, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, a omis din declarația depusă pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400 000 de lei, cinci terenuri pentru construcții cu suprafața totală de 0.6 ha, patru construcții accesorii cu suprafața totală de 196.8 m2, un depozit cu suprafața de 761.9 m2; o construcție comercială cu suprafața de 133.5 m2, trei automobile și opt conturi bancare.

Grigore Porcescu, director adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a uitat să declare venitul său salarial în sumă de peste 93 000 de lei, venitul soției obținut în anul 2013, în sumă totală de aproximativ 32 000 de lei, o încăpere nelocativă cu suprafața de 44,8 m2, un apartament cu suprafața de 50,7 m2, un automobil deținut prin comodat, un autoturism în proprietate și un cont bancar.

Menționăm că aceste cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, dosarele vor fi transmise Procuraturii Generale pentru examinare.

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe au fost inițiate controale în privința următorilor subiecți ai declarării:
– Andrian Candu, președinte al Parlamentului Republicii Moldova ( în temeiul cererii depuse de către dumnealui);
– Dorin Chirtoacă, primar general al municipiului Chișinău;
– Oleg Miron, directorul Școlii Profesionale nr.1 din Cahul;
– Mihail Rîmiș, directorul școlii profesionale nr. 4 din mun. Bălți;
– Valerian Bînzaru, şef de direcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor;
– Daria Arabadji, contabil-șef în cadrul Primăriei satului Roșu, raionul Cahul;
– Aculina Talasimova, șef al Serviciului medical al Penitenciarului nr. 1 – Taraclia;
– Tamara Mihai, secretar al Consiliului local Zăluceni, raionul Florești.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *