În baza căror criterii vor fi triați de CSM cei 14 candidați la două funcții de judecător constituțional

Nivelul studiilor formale, experienţa profesională în domeniul juridic și reputaţia profesională constituie cele trei criterii în baza cărora membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor selecta doi judecători pentru fotoliile vacante la Curtea Constituțională.

La 16 iulie, CSM a hotărât să prelungească termenul de depunere a dosarelor în concursul organizat pentru două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională până la 23 iulie și a motivat prin faptul că mai multe organizații nonguvernamentale au cerut timp pentru studierea dosarelor participanților, transparență și formularea criteriilor de triere a candidaților.

Respectiv, CSM a stabilit următoarele criterii de selecție a judecătorilor Curții Constituționale:

a) nivelul studiilor formale;
b) experienţa profesională în domeniul juridic;
c) reputaţia profesională, la capitolul lipsa cazurilor de încălcare intenţionată sau din neglijenţă gravă a drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv lipsa cazurilor de condamnare a Republicii Moldova de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului; lipsa cazurilor de implicare personală în activităţi compromiţătoare, inclusiv a celor care figurează în investigaţiile jurnalistice; activitatea profesională notorie recunoscută în societate şi mediul profesional; apartenența politică.

Totodată, potrivit CSM, concursul va fi desfășurat în două etape:

  • preselecția candidaților privind întrunirea cerințelor de participare la concurs în baza dosarelor depuse și a criteriilor stabilite;
  • interviul din cadrul şedinţei plenare a CSM, în vederea testării abilităților privind exercitarea mandatului de judecător la Curtea Constituțională.

Evaluarea candidatului va avea loc prin atribuirea calificativul: ,,corespunde,, ori ,, nu corespunde,, – în raport cu fiecare criteriu de selecție stabilit.

Totodată, Plenul CSM va aprecia motivarea personală a candidatului și
corespunderea acestuia funcției de judecător la Curtea Constituțională:

  • motivele care au determinat candidatul să participe la concurs;
  • determinarea vizând ocuparea funcției pentru care candidează;
  • fermitatea în expunere în cadrul interviului;
  • reputația persoanei în contextul prevederilor legale.

Punctajul maxim acordat de CSM, la capitolul dat, nu va constitui mai mult de 20 de puncte.

Până în prezent, CSM a anunțat o listă de 14 candidați la concursul organizat pentru ocuparea celor două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională, după ce Corneliu Gurin și Mihai Poalelungi și-au dat demisia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *