Igor Dodon: „Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, acuză Curtea Constituțională de „încălcarea gravă a procedurilor legale”, după ce a admis instituirea interimatului funcției de președinte al țării pentru numirea candidaților propuși de Guvern în funcții de miniștri și vicepremier. Dodon a declarat că în acest fel, „guvernarea se compromite în ochii cetățenilor, ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”.

Dodon consideră că decizia Curții este una „controversată, la limita legii și dincolo de limita bunului simț” și că au fost încălcate grav procedurile legale: „În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, a declarat Igor Dodon, printr-o postare pe o rețea de socializare.

„Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată. Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat. Cât privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși”, declară Igor Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Buga

  Dandon este o marionetă, ar fi bine să-l scoată cu totul de la conducerea țării Plahotniuc!

 2. Traian Harașosfetiuc

  “AIATOHALILOR” ÎN LOC DE “AIATOLAHILOR”!

  De când stau eu cu ochii bulbucați și urechile ciulite. În fiecare zi privesc cu
  atenție maximă știrile de la TVR Moldova de la ora 18.00. Nu-mi scapă nici o
  literă, nemaivorbind de cuvinte. Și în sfârșit s-a întâmplat. Formidabila și
  magnifica Stelocica Dănilă a spus astăzi, 3 ianuarie 2018, la știrile de la ora
  18.00 cuvântul “aitohalilor”, când după sens trebuia să spună “aiatolahilor”.
  Eu am rămas cu ochii și mai bulbucați și urechile și mai ciulite, iar “dușecika”
  Stelocika nici n-a clipit, continuând cu dicția ei rapidă și extraordinară, ca și
  cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Când mi-am revenit, chiar eram destins și oarecum
  amuzat. Stelocika, totdeauna atât de perfectă să facă o asemenea gafă? Apoi am
  înțeles, că Stelocika este atât de mare, atât de perfectă, încât această gafă a
  ei este tot atât de neimportantă, ca o pată pe Soare.

  Și acum îmi închipui cum ași fi reacționat, dacă o asemenea gafă ași fi auzit-o de
  la bâlbâita ceia de Dorina Gherganov. Adică, nu ne-ar fi de ajuns, că de atâțea ani
  o auzim cum ne vorbește pe principalul post de televiziune în limba română de la
  noi pe silabe, uneori se bâlbâie și se strâmbă, dar să mai facă și asemenea gafe?
  Președintele României dl Klaus Iohannis poate să ne vorbească românește pe silabe, deoarece după cum știm este neamț, cu atât mai mult saș sau șvab și nu activează, ca dictor la televiziunea română.

  P.S. Apropo, pe site-ul TVR Moldova vedem numele Gherghanov și nu Gherganov. Apoi să pronunțe Gherghanov, când ne prezintă știrile. Sau acest al doilea “h” în numele fătucă-i este așa ca un pont, ca să mascheze vorbitul pe silabe, bâlbâitul și
  strâmbatul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *