Hotărârea CtEDO a devenit executorie: Rusia va plăti 2,7 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari

Federația Rusă urmează să achite prejudicii de 2,7 milioane de euro pentru 1 646 de fermieri și trei companii agricole din raionul Dubăsari cărora, potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), le-a violat dreptul la proprietate. Hotărârea CtEDO a devenit executorie după ce la 4 decembrie instanța europeană a respins cererea Federației Ruse privind referirea cauzei către Marea Cameră.

Federația Rusă a fost declarată de CtEDO responsabilă de încălcarea dreptului de proprietate a 1 646 de fermieri și a trei companii agricole la 17 iulie 2018. Guvernul rus nu a fost de acord cu hotărârea respectivă și în octombrie curent a solicitat reexaminarea deciziei CtEDO.

„Guvernul rus a contestat concluziile CtEDO cu privire la jurisdicția sa asupra teritoriului din stânga Nistrului, precum și a invocat faptul că agenții ruși nu a au participat la violarea dreptului de proprietate a fermierilor, argumente ce în primă instanță au fost respinse de Înalta Curte de la Strasbourg. Cererea Guvernului rus a fost examinată de un complet format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO care a decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră”, se arată într-un comunicat al Asociației „Promo-LEX”.

În această cauză sunt 1646 de persoane fizice și 3 companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri). CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total, Rusia urmează să plătească 2 749 800 de euro.

Cum au ajuns fermierii din Dubăsari să lupte în instanța internațională pentru dreptul la loturile lor de pământ, citiți aici: CtEDO: Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Atâta timp cât țarul Putin este la putere, Rusia nu va plăti nimic și fermierii din Dubăsari nu sunt în pericol să se îmbogățească. Cel puțin actuala generație. Poate să ne folosim de “autoritatea” de care se bucură la curtea țarului pudelul Dodon și să cerșim măcar câteva ruble păcătoase de la SEMEȚUL (SAMEȚUL?) țar Putin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *