Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guvernul va achita 22 de…

Guvernul va achita 22 de mii de euro drept despăgubiri pentru „durata excesivă și condiții proaste de detenţie”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a făcut publice, la 1 martie 2018, șase decizii pe cauze îndreptate împotriva R. Moldova. În trei cauze, părțile au încheiat acorduri de reglementare amiabilă prin care Guvernul a recunoscut încălcarea Convenției și s-a obligat să achite reclamanților suma totală de 22 000 de euro, pentru „durata excesivă de detenție, ilegalitatea detenției și condiții proaste de detenţie”. Alte trei cauze au fost radiate din diverse motive, relatează Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

În două dintre cazuri, cererea lui Abdel Nabi Mohamed Abu Aziz c. Moldovei, nr. 13951/15 și cererea lui Maxim Marțîniuc c. Moldovei, nr. 52040/16, reclamanții au pretins violarea art. 5 din Convenţie, durata excesivă a detenţiei şi violarea art. 3, condiții proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13. În ambele cazuri, părțile au încheiat un acord de reglementare amiabilă, prin care Guvernul a recunoscut violarea Convenţiei și s-a obligat să achite, în cazul Abdel Nabi Mohamed Abu Aziz c. Moldovei − suma de 6 000 de euro cu titlu de despăgubiri, iar în cazul Maxim Marțîniuc c. Moldovei − 4 000 de euro cu titlu de despăgubiri. Curtea a radiat ambele cereri.

Curtea a radiat și cererea reclamanţilor Fiodor Neicovcen şi Fiodor Moscoglo c. Moldovei, nr. 55364/09. Aceştia au pretins violarea art. 5 §§ 1 din Convenţie, ilegalitatea detenţiei. Părţile au încheiat două acorduri de reglementare amiabilă, prin care Guvernul a recunoscut violarea Convenţiei şi s-a obligat să achite fiecărui reclamant suma de 6 000 de euro cu titlu de despăgubiri.

Cererea reclamantului Anatol Mătăsaru c. Moldovei, nr. 3168/10, la fel, a fost radiată de către Curte. Acesta a pretins violarea art. 5 din Convenţie, detenţie ilegală şi violarea art. 3, condiţii proaste de detenţie. La data de 29 septembrie 2017 reclamantul a înștiințat Curtea că își retrage cererea.

Curtea a radiat și cererea reclamantului Andrei Casap c. Moldovei, nr. 50891/08, care a pretins violarea art.  8 din Convenţie. Reclamantul nu a răspuns la o scrisoare a Grefei din 19 iunie 2017, primită de reprezentantul său la 27 iunie 2017. Cererea reclamanților Calancea și alții c. Moldovei, nr. 23225/05, a fost declarată inadmisibilă de către Curte.

În anul 2017, CtEDO a pronunțat 16 hotărâri în privința R. Moldova. Suma prejudiciilor pe care Guvernul a fost obligat să le achite reclamanților constituie 95 348 de euro. Zece dintre hotărâri au constatat violarea de către R. Moldova a cel puțin un articol din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În alte șase cazuri, responsabilă de violarea drepturilor cetățenilor R. Moldova a fost declarată Federația Rusă. Constatările aparțin Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”, care elaborează în fiecare an lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO.