Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guvernul, solicitat de CtEDO să…

Guvernul, solicitat de CtEDO să ofere explicații în dosarul privind invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a început examinarea dosarului lui Andrei Năstase cu privire la invalidarea alegerilor locale pentru Primăria Chișinău.

CtEDO precizează că în cererea lui Năstase este menționat că invalidarea alegerilor locale a fost dispusă de magistrați pe motiv că acesta s-a adresat către alegători pe Facebook în ziua alegerilor. 

„Apelul reclamantului către alegători a fost interpretat de instanțele de judecată ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege (perioada de reculegere). Instanțele au considerat că încălcarea legislației electorale de către reclamant a fost suficient de gravă pentru a fi avut un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor, având în vedere numărul important de acțiuni și aprecieri primite de transmisiile live pe Facebook ale reclamantului și diferența de numărul de voturi primite de cei doi candidați la alegeri. Reclamantul a contestat decizia, argumentând, printre altele, că decizia magistraților a fost motivată politic și că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare”, subliniază CtEDO.

Astfel, Înalta Curte a solicitat Guvernului R. Moldova să răspundă la două întrebări pe marginea acestui dosar: 

  1. A existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului în sensul articolului 10 § 1 din Convenție?
  2. În caz afirmativ, această interferență a fost prevăzută de lege și necesară în conformitate cu articolul 10 § 2?

Contactat telefonic de reporterii ZdG, agentul guvernamental, Oleg Rotari, ne-a comunicat că Guvernul trebuie să răspundă la întrebările respective până la 8 octombrie, însă această perioadă mai poate fi extinsă.

„După ce va recepționa poziția Guvernului, Curtea va analiza și va solicita reclamantului să vină cu propria poziție, după care Guvernul va mai avea o rundă de observații, iar ulterior, Curtea va analiza întreg dosarul și va veni cu un verdict”, a declarat Oleg Rotari.

La 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău, prin decizia magistratei Rodica Berdilo, a declarat invalide rezultatele scrutinului din 3 iunie 2018 pentru alegerea primarului de Chișinău. Argumentul de bază al instanței a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. În acel video candidatul Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, dar instanța a calificat mesajul acestuia ca pe un act de agitație electorală în interes propriu.