Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Grupare criminală specializată în furturi…

Grupare criminală specializată în furturi de safeuri și terminale de plată, condusă de un fost polițist

Oamenii legii au reținut cinci membri ai unei grupări criminale specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării. Membrii grupării, mulți dintre care sunt sportivi cu o pregătire fizică foarte bună, erau conduși de un fost angajat al poliției, care a activat în servicile operative. Suma totală a pagubei la toate infracțiunile comise și probate până la moment, constituie circa 2 milioane lei.

Printre cei cinci membri reținuți se numără și liderul grupării. Toți cinci au fost arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecții au vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, doi dintre care au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați liderul și membrii grupului vor fi condamnați la pedepse privative de libertate de la 10 până la 15 ani.

Liderul grupării este fost angajat al poliției

Liderul grupării,  fost angajat al polițist, a activat în organele Ministerului Afacerilor Interne până în anul 2010. Acesta cunoștea foarte bine metodele utilizate de poliție la descoperirea infracțiunilor, lucru care le-a creat oamenilor legii dificultăți în procesul de documentare și acumulare a probelor.

„Cunoștea foarte bine tacticile de investigare a astfel de infracțiuni și respectiv știa foarte bine metodele de camuflare și ștergere a urmelor infracțiunii”, a declarat procurorul Denis Rotaru, șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate.

Printre membrii grupării se numără sportivi

Membrii grupării, mulți dintre care sunt sportivi, săvârșeau ilegalitățile într-un mod foarte rapid, nicio infracțiune nu dura mai mult de 60 de secunde. În cazul în care depășeau limita de timp, aceștia părăseau locul infracțiunii.

„Într-un caz de spargere a unui terminal, membrii grupării au alergat o distanță de 2 km cu terminalul în mâini și ulterior au sărit un gard de aproape 2 m cu el împreună. Este evident că au o pregătire fizică destul de bună”, a declarat șeful Direcției Combatere a Crimelor Grave al INI al IGP, Igor Zglavuță.

Răufăcătorii nu utilizau telefoane mobile, ci stații radio performante, care au fost găsite de către oamenii legii în timpul perchezițiilor. La fiecare crimă erau utilizate mașini diferite, pe care le lăsau la 3-4 km distanță de locul infracțiunii.

Activitatea criminală a grupării a fost monitorizată și documentată în perioada lunilor septembrie 2017- iulie 2018, iar din 24 iulie 2018, procurorii și polițiștii au efectuat pe teritoriul R. Moldova 36 de percheziții (corporale, domiciliare și în automobile). În cadrul perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat mijloace bănești, bijuterii din aur, marijuana, telefoane mobile, cartele SIM, stații radio, un aparat de detectare a metalelor și mijloacelor bănești.

Potrivit informațiilor acumulate până în prezent, fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care erau atacate, executori și persoane care achiziționau bunurile infracționale cu activitatea în domeniul caselor de amanet, iar capul grupării, un fost polițist, și-a aplicat cunoștințele dobândite în aspectul camuflării activităților criminale.

Gruparea a comis infracțiuni pe teritoriile mun. Chișinău, Bălți, Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei și altele. De asemenea a fost constatată implicarea membrilor grupării și peste hotarele țării (Federația Rusă și statele Uniunii Europene).

Suma totală a pagubei la toate infracțiunile comise și probate până la moment, constituie circa 2 milioane lei.

În prezent se întreprind măsuri speciale de investigație și de urmărire penală pentru a identifica și reține toți membrii grupului criminal organizat și totodată a stabili în ce infracțiuni grave și deosebit de grave au mai fost implicați membrii grupului criminal în perioada anilor 2017-2018.