Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fratele fostului procuror general, printre…

Fratele fostului procuror general, printre cei 4 candidați selectați pentru funcții de juriști secunzi la Grefa CtEDO

Foto: moldova.org

Ministerul Justiției a selectat 4 candidați pentru funcții de juriști secunzi la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din Strasbourg, Franța. Dosarele acestora vor fi transmise Consiliului Europei (CoE) pentru selectarea finală.

Candidații selectați sunt:

Ludmila Petroman – șefa Direcției avizarea actelor normative a Ministerului Justiției;

Diana Comerzan – consultantul principal al Secretariatului permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul Cancelariei de Stat;

Dumitrița Bologan – doctor în drept, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice și Politice. În perioada septembrie 2011- iunie 2017 a activat în calitate de consultant juridic superior în cadrul Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM). În perioada 2012-2014 a fost lector la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din R. Moldova. Este membră a Uniunii Avocaților din R. Moldova din luna iulie 2017.

Cel de-al patrulea candidat admis este Marin Gurin fratele fostului Procuror General, Corneliu Gurin.

Marin Gurin a fost promovat la funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO în martie 2016, la puțin timp după demisia fratelui său de la Procuratura Generală, fiind atunci singurul candidat înscris la concurs. Peste câteva luni, însă, Gurin a cerut să fie suspendat din funcția din motive personale. În luna octombrie 2016 a fost delegat de Guvernul R. Moldova într-o misiune specială în Mali (Africa).  Atunci, responsabilii de la Ministerul Justiției au spus că Marin Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental după jumătate de an. În martie 2017, el a demisionat din funcția de agent guvernamental CtEDO.

Prima rundă a concursului a fost anunțată pe 31 mai, iar a doua pe 18 august curent. Juriștii delegați nu vor fi angajați ai CtEDO sau ai CoE ci vor fi implicați în lucrările Grefei și vor acorda asistență în cazul cererilor depuse împotriva țării noastre.

Durata inițială a contractului va fi de un an, cu posibilitatea prelungirii pe un nou termen. Condițiile de remunerare, garanțiile sociale și alte plăți compensatorii vor fi stabilite, în exclusivitate, printr-un acord individual al persoanei selectate cu Guvernul Republicii Moldova.

Foto: moldova.org