Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul ministru al Transporturilor, Iurie…

Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, anunțat în căutare de către autorități

Fostul ministru liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost anunțat în căutare de către autoritățile de la Chișinău. Potrivit responsabililor de la Procuratura Generală, decizia vine în baza hotărârii Curții de Apel Chișinău din 27 iunie curent.

Potrivit responsabililor de la Procuratura Generală (PG), deocamdată, Chirinciuc a fost anunțat în căutare națională de către Inspectoratul General de Poliție.

Iurie Chirinciuc a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pe 15 mai curent, atunci când a avut loc ultima ședință pe acest dosar la Curtea de Apel (CA) Chișinău. Fostul demnitar a lipsit însă de la pronunțarea hotărârii, părăsind sediul Curții de Apel cu puțin timp înainte ca judecătorii să-l condamne.

Decizia CA Chișinău a devenit executorie pe 27 iunie, odată cu publicarea deciziei motivate pe site-ul instanței de apel. 

Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, ar fi creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afiliate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani.

Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, ar fi organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.

La 15 mai 2019, judecătorii Oxana Robu, Igor Mînăscurtă și Silvia Gîrbu au respins apelul declarat de Iurie Chirinciuc împotriva sentinței primei instanțe, dar a emis o altă decizie, după ce a admis demersurile procurorului și Teleman.

Procurorul a cerut trei ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 34 de mii de lei, privarea de dreptul de a exercita funcții publice timp de cinci ani, dar și suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru trei ani.

CA Chișinău a decis însă să aplice o pedeapsă în privința lui Iurie Chirinciuc sub forma de trei ani și șase luni de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.

Citiți și:
– Chirinciuc a lipsit de la pronunțarea hotărârii. Când va fi pusă în aplicare pedeapsa Curții de Apel
– 
DOC/ Condamnat la închisoare cu executare, dar lăsat în libertate. De ce nu a fost încă reținut fostul ministru Iurie Chirinciuc
– 
Fostul ministru Chirinciuc, condamnat la închisoare cu executare, nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi reținut