Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fenomenul torturii în R. Moldova:…

Fenomenul torturii în R. Moldova: cifre și cazuri

Circa 640 de procese penale au fost pornite de către procurori în anul 2017 pentru acțiuni de tortură. Dintre acestea 418 au fost iniţiate în baza plângerilor depuse de cetăţeni, iar în 221 de cazuri investigaţiile au fost demarate la iniţiativa procurorilor, în baza informaţiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de medicină legală sau secţiile de internare ale spitalelor, precum şi din publicaţiile mass-media.

„În rezultatul examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 dosare pentru acte de violenţă săvârşite asupra militarilor, 10 cauze pentru pretinse acţiuni de tortură, iar restul – 85 de dosare, pentru tratamente inumane şi degradante”, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Potrivit studiului efectuat de procurori pe dosarele penale pornite, criteriul locului comiterii actelor de rele tratamente este următorul:
– în stradă sau alte locuri publice – 47 cazuri;
– incinta inspectoratelor de poliţie – 15;
– instituţiile penitenciare – 8;
– sectoarele, posturile de poliţie – 2;
– la domiciliul victimei – 8;
– pe teritoriul unităţilor militare – 8;
– încăperile din izolatoarele de detenţie preventivă – 1;
– instituţiile de învăţământ – 10;
– instituţiile psihiatrice – 4.

Pe parcursul anului trecut procurorii au remis în instanţa de judecată 34 de cauze penale (31 în anul 2016). În rezultatul examinării dosarelor penale, instanţele de fond au pronunţat 20 de sentinţe în privinţa a 25 persoane. Aceste sentinţe nu sunt definitive, toate fiind contestate de procurori în instanţele ierarhic superioare.
– sentinţe de condamnare 14 sentinţe / 16 persoane, dintre care:
• pedeapsa cu închisoare – 3 sentinţe / 3 persoane,
• pedeapsa cu suspendare – 10 sentinţe / 12 persoane,
• amendă – 1 sentinţă / 1 persoană.

Amintim că, în anul 2017, în cadrul mai multor dosare procurorii au investigat circumstanţele decesului cetăţeanului Andrei Braguţa care se afla în custodia statului. În rezultat, pentru rele tratamente şi acţiuni de tortură au fost diferite justiţiei 17 persoane (13 poliţişti şi 4 codeţinuţi ai victimei).