Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Expert ONU: Nimeni nu ar…

Expert ONU: Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma violenţei din sistemul penitenciar

În perioada 28 mai – 1 iunie 2018, expertul ONU Thomas Hammarberg a efectuat o vizită în R. Moldova, unde a avut întâlniri cu factori de decizie, reprezentanți ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare precum și cu alte persoane de pe ambele maluri ale râului Nistru. Expertul a întreprins vizite la instituții din regiunea transnistreană, inclusiv în Tiraspol, Bender și Rîbnița, unde a discutat subiecte legate de drepturile omului. 

 „Tot ce începe cu aplicarea legii, cu poliţia până la modul în care sunt trataţi arestaţii, procesul de interogare, urmărirea penală şi instanţa finală, decizia acesteia, şi apoi, rezultatul instanţei, care ţine de sentinţa cu închisoare, tot acest lanţ ar trebui observat atent, pentru că un lucru ţine foarte mult de următorul pas.

Corupţia este o problemă acolo şi întregul sistem ar trebui influenţat de o gândire orientată spre drepturile omului, nimeni nu ar trebui să fie bătut, nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma violenţei din sistem. Trebuie să existe imparţialitate, procurorii nu ar trebui să fie selectivi, ar trebui să abordeze fiecare caz pe propriul merit.

Bineînţeles, şi judecătorii trebuie să fie independenţi, să nu ia instrucţiuni de la politicieni sau de la oameni bogaţi, ci să fie cu adevărat competenţi. Nu am văzut decât foarte puţine sisteme de justiţie care sunt pe atât de perfecte pe cât ar trebui să fie. Însă, sunt sigur că este nevoie de o îmbunătăţire în regiunea transnistreană în această privinţă. Asta este impresia mea”, a declarat Hammarberg pentru ZdG.

Vizita lui Thomas Hammarberg a fost avut loc ca urmare a raportului său din 2013, în care a oferit 38 recomandări în 13 domenii diferite, care acoperă un spectru larg de subiecte referitoare la drepturile omului. 

Sursa foto: UN Moldova