Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Executor judecătoresc, implicat în „laundromatul…

Executor judecătoresc, implicat în „laundromatul rusesc”, condamnat la 5 ani închisoare

După ce acum un an scăpase de pedeapsă, fiind achitată de Judecătoria Buiucani, astăzi, la insistenţa procurorilor, executorul judecătoresc Svetlana Mocanu, acuzată de comiterea abuzului de serviciu, soldat cu urmări grave, a fost condamnată la 5 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 10 ani.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a admis contestaţia procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe. Procurorii au demonstrat prin probe că, activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, Svetlana Mocanu a săvârşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Rîşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea ordonanţelor.

Svetlana Mocanu, executor judecătoresc

În concret, în intervalul martie 2011 – ianuarie 2014, în lipsa împuternicirilor, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător, intentînd mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru.

În continuare, contrar prevederilor legale, în lipsa informării debitorilor nerezidenţi, fără a expedia scrisori recomandate cu aviz de primire, în lipsa asigurării transmiterii textului cuprins în act şi confirmarea primirii lui, precum şi fără publicarea în Monitorul Oficial al R. Moldova a actului ce urma a fi comunicat, executorul judecătoresc a purces la efectuarea acţiunilor de executare silită.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC „Moldinconbank”SA din Chişinău, instituţie financiară a cărui acţionar majoritar este Veaceslav Platon, condamnata a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Procurorii anticoruptie au finalizat şi expediat respectiva cauză penală instanţei de judecată în anul 2014.
Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit unei investigaţii realizate RISE Moldova şi OCCRP în cazul „Laundromat” executoarea Svetlana Mocan s-a ocupat de cele mai multe ordonanţe judecătoreşti. Aproape 17 miliarde dolari au trecut prin contul ei de la Moldindconbank.