Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Escrocherii cu apartamente în capitală

Escrocherii cu apartamente în capitală

Angajații Direcţiei Operaţiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații în cooperare cu Procuratura Generală au destructurat o grupare infracțională, antrenată în escrocherii masive cu imobile.

Astfel, timp de un an forțele de ordine au documentat gruparea, în urma căreia, patru persoane printre care și liderul grupării infracționale cu vârste cuprinse între 25 și respectiv 40 de ani, domiciliați în mun. Chișinău, au fost arestați preventiv pe un termen de 20 și 30 de zile. Totodată, oamenii legii au stabilit că din grupare fac parte persoane care desfășoară activitate notarială, funcționari publici, dar și agenți imobiliari.

Așa numiții „cercetași” din cadrul grupării aveau sarcina să identifice persoane singure, lipsite de rude și prieteni, care suferă de dependență alcoolică sau narcotică, precum bătrâni abandonați de rude, care cerșesc pentru a supraviețui.

Gruparea criminală propriu-zisă și-a început activitatea infracțională de mai bine de 5 ani, în locurile de detenție. Liderul grupării, după eliberarea din locurile de detenție și-a început activitatea criminală, axându-se anume pe infracțiunile patrimoniale.

În total, gruparea criminală include peste 15 membri, cu atribuții şi sarcini concret determinate, o parte din ei, având antecedente penale pentru infracțiuni grave.

Totodată, membrii grupării criminale, dând dovadă de capacități psihologice umane, au reușit să obțină încrederea acestor persoane asigurându-le simbolic cu alimente, băuturi alcoolice în care adăugau substanțe psihotrope.

Până în prezent, poliţia a reuşit să identifice circa 10 victime înșelate, majoritatea dintre ei fiind din municipiul Chișinău.

Ca urmare a 35 de percheziții efectuate la domiciliile bănuiților și altor figuranți, au fost depistate și ridicate documente și înregistrări care au tangență cu tranzacțiile imobiliare, copii de acte de identitate, acte de stare civilă în original pe numele persoanelor terțe, corespondență, recipise și file cu mostre de semnături. De asemenea, au fost depistate peste 80.000 de lei, precum și mai multe dispozitive cu date stocate care se referă la subiectul investigat și care prezintă interes pentru urmărirea penală.

Concomitent, membrii grupării sunt verificați pentru comiterea altor infracțiuni.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru „Escrocherie”. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Poliția întreprinde măsuri speciale de investigaţii pentru identificarea locului aflării celorlalți membri implicați.