După ce timp de o lună nu au avut acces în penitenciar, avocații lui Platon își vor putea vizita clientul

Avocații lui Veaceslav Platon s-au plâns în mai multe instanțe că nu au acces la clientul lor. În contextul în care avocații susțin că administrația penitenciarului nr. 13 le îngrădește dreptul la vizite, Avocatul Poporului a întreprins o vizită la penitenciar pentru a media conflictul apărut între apărare și administrația instituției. În urma acesti vizite, Oficiul Avocatului Poporului a emis un comunicat de presă în care precizează că avocații își vor putea vizita clientul pe 6 martie.

Avocații lui Platon susțin că timp de o lună nu au avut acces la clientul lor. De celalată parte, administrația penitenciarului menționează că din cauza numărului mare de solicitări din partea avocaților, dar și a spațiului restrâns pentru întâlniri, există un program pentru vizite, însă accesul avocaților la clienți nu este restricționat.

Conform comunicatului emis de Oficiul Poporului, directorul Penitenciarului nr. 13 a informat că avocații lui Platon își vor putea vizita clientul pe 6 martie. Totodată, lui Platon i-au fost puse la dispoziție ziare, urmând ca acesta să fie consultat și de un medic stomatolog. Platon a făcut aceste solicitări în cadrul vizitei Avocatului Poporului, cerând să îi fie asigurat dreptul la sursele de informare, dar și la accesul unui medic stomatolog.

Anterior, în ianurie 2019, Veaceslav Platon a transmis în adresa redacției Ziarului de Gardă o scrisoare în care preciza că administrația Penitenciarului nr. 13 nu le permitea avocaților săi să îi transmită ziare, chiar dacă deținuților li se permite să procure, prin reţeaua de comerţ, literatură, să aboneze şi să primească ziare şi reviste, fără a se limita numărul lor, din contul mijloacelor proprii sau ale altor persoane. Administrația penitenciarului nu a comentat însă aspectul îngrădirii accesului la informație.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *