Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După ce a fost anunțat…

După ce a fost anunțat în căutare, Șor se plânge la CSM și la Procuratura Generală

Foto: Facebook/Ilan Șor

Avocatul lui Ilan Șor, Iulian Balan, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în care reclamă „acțiunile ilegale” ale magistraților Nina Veleva, Vitalie Movilă și Evgheni Dvurceanschi, care fac parte din completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor. Totodată, avocatul solicită sesizarea Procuraturii Generale pentru intentarea unei cauze penale pe numele celor trei judecători.

În sesizarea înaintată, avocatul Iulian Balan precizează că la 25 iulie, prin încheierea Curții de Apel Cahul, a fost admis demersul procurorului de a emite un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor și anunțarea lui în căutare. Avocatul susține însă că nu cunoaște care au fost temeiurile care au stat la baza acestei decizii, or încheierea nu ar fi fost înmânată apărării.

Totodată, avocatul invocă că magistrații ar fi emis încheierea respectivă cu încălcarea legii, or, potrivit apărării, Ilan Șor s-a aflat deja în arest preventiv pentru o perioadă de 12 luni. Potrivit avocatului, Curtea Constituțională a emis în 2016 o hotărâre prin care a indicat expres că în privința aceleiași fapte și aceleiași persoane, arestul poate fi aplicat, pentru ambele faze ale procesului penal, pe un termen de cel mult 12 luni cumulativ.

„Ignorând prevederile legale certe și fără drept de interpretare, au încălcat intenționat legea și au emis o încheiere vădit ilegală, care aduce lezarea irecuperabilă a dreptului la libertate și siguranță”, precizează avocatul despre decizia luată de CA Cahul.

Contactat anterior de ZdG pentru a comenta acuzațiile apărării, procurorul pe caz, Andrei Băeșu, a declarat că va veni cu o poziţie, după ce va primi încheierea emisă de CA Cahul.

Prin intermediul avocatului, Ilan Șor a depus o plângere și la Procuratura Generală, în care solicită atragerea la răspundere a Maiei Sandu „pentru amestecul constant în înfăptuirea justiției”.

CA Cahul a emis la 25 iulie un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor la solicitarea procurorilor anticorupție, pe motiv că acesta nu s-a prezentat în ședința programată pe 19 iulie la CA Cahul, deși se afla sub control judiciar. Se întâmpla după două săptămâni în care Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public și după ce în presă s-a vehiculat că încă la 14 iunie, în ziua în care PDM a plecat de la guvernare, acesta ar fi părăsit R. Moldova cu un avion privat.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.