Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „miliardului”: membrii Consiliului de…

Dosarul „miliardului”: membrii Consiliului de administrare al Băncii Sociale, pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție anunță despre terminarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire în privința membrilor Consiliului de administrare al Băncii Sociale și altor persoane terțe, pentru încălcare intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante. 

Statut de inculpat au 6 persoane. Printre aceștia se numără: președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele Consiliului de administrare al Băncii, trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, cât și administratorul companiei ce a beneficiat de credit.

Prin acțiunile intenționate, prin acordarea creditelor cu încălcarea intenționată a regulilor de creditare și normelor de prudență financiară, inculpații au cauzat instituției financiare daune în proporţii deosebit de mari în valoare totală de 126 869 723,69 lei.

Dacă vor fi găsiți culpabili, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 239 alin.(2) lit.a) Cod penal al Republicii Moldova aceștia riscă amendă în mărime de la 2350 la 3350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Pe parcursul urmăririi penale procurorii au aplicat sechestre pe bunurile învinuiților în sumă totală de 3 208 854 lei.

În cadrul urmăririi penale, prin probele administrate s-a stabilit că în perioada anului 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale, acționând în interese proprii, dar și a societății pe care o reprezentau, urmărind scopul principal de asigurare a continuității funcționării societății ca instituție financiară, pentru finalizarea procesului de înstrăinare concertată a acțiunilor deținute unor terțe persoane și implicit, a scopului de obținere a beneficiilor proprii, au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, constată prin actele Băncii Naționale a Moldovei, prin încălcarea intenționată a reglementărilor interne ale procesului de creditare, dar și instituite prin actele normative.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii Consiliului unanim și ilegal au decis acordarea unei companii, un credit integral în mărime de 68 000 000 lei, pentru utilizarea în scopul procurării de către compania respectivă a terenurilor și imobilele fabricii, amplasate în mun. Chișinău, ipotecate în favoarea băncii de către o altă companie, la un preț artificial majorat, pentru a fi suficient la acoperirea unui număr cât mai mare de credite neperformante acordate anterior ultimei.

În perioada ulterioară, compania practic nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea creditului acordat, fiind stinsă doar o parte a creditului în rezultatul vânzării de către bancă a bunurilor ipotecate (gajate) cu suma de 28 114 249,86 lei, fapt prin care a fost cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 48 800 773,14 lei.

Acțiunile descrise au avut loc concomitent cu eliberarea în aceleași condiții a unui alt credit în sumă de 52 000 000 lei unei alte companii, pentru utilizarea în scopul procurării unui utilaj pentru producerea sticlei cu fider, care de facto nu exista, de la o altă companie implicată și în primul caz. Prin urmare, mimarea procesului de acordare a creditului bancar companiei a avut drept scop, ca mijloacele financiare încasate de către compania de la care s-a achiziționat sticla de fider, să fie direcționate pentru stingerea unor credite acordate anterior de instituția financiară altor două companii: (1) suma de 38 305 232; (2)suma de 8 419 017 lei, dar și însăși companiei – suma de 5 275 751 lei. Ulterior însă, compania ce a primit creditul nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea acestuia, fiind cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 66 873 116 lei.

Mai mult decât atât, în scopul de a remunera gestionarul de facto al companiilor, pentru participarea la comiterea acțiunilor ilegale descrise mai sus, i-a fost acordat un credit cu încălcarea regulilor de creditare în sumă de 10 000 000 lei, pe un termen de 12 luni, cu o dobândă de 15% anual, precum că pentru completarea mijloacelor circulante. Sumă însușită și utilizată prin intermediul companiilor controlate de el, fără a rambursa careva sume băncii, cauzând băncii prejudicii în proporții deosebit de mari în valoare totală de 11 195 834,55 lei.

În februarie 2015 Centrul Naţional Anticorupţie în comun cu Procuratura Anticoruptie au întreprins 26 de percheziţii pe teritoriul municipiului Chişinău în cadrul a două cauze penale pornite pe faptul încălcării regulilor de creditare de către administraţia Băncii de Economii precum şi pe faptul abuzului de serviciu, soldat cu prejudicii în proporţii deosebit de mari, cauzate Băncii Sociale.

În fapt, acţiunile de urmărire penală au vizat foşti preşedinţi ai consiliilor de administrare a băncilor, actuali şi foşti membri ai Consiliilor, dar şi agenţi economici care au beneficiat de creditele, acordate cu pretinse încălcări. Ofiţerii CNA şi procurorii au percheziţionat şi domiciliul fostul preşedinte al Consiliului de administrare al BEM. Ulterior acesta a fost escortat la CNA pentru audieri. La sediul CNA au fost aduşi şi fostul preşedinte interimar al BEM, fostul preşedinte interimar al Băncii Sociale, precum şi un membru al Consiliului de administrare al Băncii Sociale.