Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosar penal pe licitația de…

Dosar penal pe licitația de procurare a celor 31 de autobuze pentru Chișinău

Sursa: facebook.com/morozancic

Pe procedura de achiziţie a 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău la un preț de peste 78 milioane lei (fără TVA) a fost iniţiată o cauză penală. Ofiţerul de urmărire penală Roman Moscalu din cadrul Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie a confirmat acest fapt pentru Mold-Street, dar a refuzat să ofere detalii, invocând secretul anchetei.

Ruslan Codreanu, care a exercitat funcția de primar interimar în perioada în care a fost desfășurată licitație, declară că a aflat despre acest dosar din presă.

„Cei care încearcă astăzi să discrediteze bunele intenții la sigur nu merg cu transportul public, nu transpiră când pleacă de la serviciu acasă, nu le pasă de oameni. Instrumentele de presiune folosite de unii în perioada electorală și speculațiile pur politice nu vreau să le comentez. Există organe abilitate și competente pentru aceasta. Sper eu competente și sper eu că cei care flutură cu schimbarea, nu fabrică la comandă politică dosare”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Primăria municipiului Chişinău a semnat la 20 februarie contractul de achiziționare a celor 31 de autobuze marca „ISUZU”, după ce compania „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” a câștigat licitația de circa 80 milioane de lei.

La câteva zile după anunțarea rezultatelor, compania „BMC Truck & Bus”, care a participat la achiziția respectivă, a făcut publică o reacție oficială în care preciza că a fost descalificată nefondat, deși a înaintat o ofertă mai bună. 

În reacția oficială, „BMC Truck & Bus” a mai precizat că în cadrul licitației a propus autobuze mai ieftine cu aproximativ 7 000 de euro pentru o unitate, în comparație cu autobuzele propuse de compania câștigătoare. Totodată, autobuzele marca BMC ar fi avut un termen de garanție mai mare decât cele oferite de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD. Ruslan Codreanu, care exercita atunci funcția de primar general interimar, declara că licitația nu a fost bazată pe prețul cel mai mic, ci pe criteriul preț – calitate.