Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosar penal la Primăria Bălți…

Dosar penal la Primăria Bălți înainte de alegeri: afaceri în plină criză a deșeurilor

Birourile Primăriei municipiului Bălți au fost percheziționate astăzi, 13 martie, de către angajații Procuraturii Anticorupție (PA), iar peste 20 de persoane au fost audiate într-un dosar deschis pentru abuz de serviciu comis în cadrul autorităților administrației publice locale. Potrivit procurorilor, factori de decizie din cadrul Primăriei ar fi trucat licitația privind achiziționarea tomberoanelor pentru deșeuri menajere, în plină criză de salubritate în oraș, acestea fiind, de fapt, donate de un agent economic. Agentul economic ar fi transferat și 600 de mii de lei pe contul companiei care a fost desemenată câștigătoare a tenderului, susțin procurorii anticorupție. Două persoane au statut de bănuit, acestea însă nu sunt reținute. Primarul demisionar al Bălțiului, Renato Usatîi, a declarat că una dintre persoanele vizate ar fi Igor Șeremet, viceprimar al urbei până în ianuarie curent. Potrivit lui Usatîi, Șeremet ar fi refuzat să participe la alegerile locale din 20 mai drept candidat PDM. PA nu făcut public numele perosanelor vizate în dosar.

Procuratura Anticorupție anunță despre începerea urmăririi penale conform elementelor infracțiunii de abuz de serviciu comise în cadrul autorităților administrației publice locale a mun. Bălți.

„Conform materialelor cauzei, în toamna anului 2014, un agent economic ar fi achiziționat de la administrația publică locală a mun. Bălți două terenuri pentru construcția unui centru mixt de deservire și comerț a autovehiculelor.

În perioada 2015-2017, proiectul menționat a fost semnat și aprobat, cu emiterea actelor necesare inițierii lucrărilor de construcție. În scurt timp, odată cu criza de salubrizare din mun. Bălți, factori de decizie din cadrul Primăriei au solicitat companiei să contribuie în regim de urgență la soluționarea acesteia, prin plasarea în municipiu a unui număr de aprox. 100 de tomberoane pentru deșeuri menajere, fapt acceptat de companie prin oferirea unei donații în acest sens. Mai mult, reprezentanți ai primăriei au solicitat, de la agentul economic vizat, transferul mijloacelor bănești în sumă de 600 mii lei, pe contul unei alte companii private, fapt efectuat necondiționat de către acesta. Suma de 600 mii lei a fost utilizată de către companie pentru acoperirea propriilor cheltuieli, neavând tangență cu soluționarea chestiunilor locale.

Prin urmare, s-a constatat protejarea ascunsă a intereselor companiei private de către Primăria mun. Bălți, atunci când comisia de licitație a mun. Bălți a anulat abuziv rezultatele de câștig a licitației în favoarea respectivei companii, anume pe aspectul achiziționării tomberoanelor pentru deșeuri menajere, care erau preventiv comandate de către companie de la producător, până a fi desfășurată licitația și anunțat câștigătorul, fapte ce indică asupra trucării rezultatelor licitației”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

În cadrul perchezițiilor, susține instituția anticorupție, au fost ridicate de la sediul primăriei Bălți documentele relevante investigației, au fost audiate în calitate de martori peste 20 de persoane din cadrul primăriei, reprezentanți ai întreprinderilor municipale și altor agenți economici.

Alte 2 persoane au primit calitatea de bănuit. Acestea se află în liberatate, afirmă PA, precizând că au făcut declarații și colaborează cu organul de urmărire penală.

Primarul demisionar al municipiului Bălți, liderul PN, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că  percheziții ar fi avut loc și la domiciliul fostului viceprimar, Igor Șeremet. Potrivit acestuia, urmărirea penală a fost demarată după ce Șeremet ar fi refuzat să participe la alegerile locale noi, care ar urma să aibă loc la 20 mai, drept candidat PDM.

„Oamenii cunoscuți susțin că Igor Șeremet a refuzat să meargă la urne ca candidat de la PDM la Bălți. Astfel, Plahotniuc a ordonat să-l aresteze. Șeremet a fost reținut timp de 72 de ore”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook. PA infirmă însă că ar fi reținută vreo persoană.

Igor Șeremet a renunțat la funcția de viceprimar de Bălți la începutul anului curent, 2 ianuarie, invocând motive personale „dubiile/neîncrederea primarului de Bălți în capacitățile mele administrative”.

PDM nu a comentat deocamdată acuzațiile liderului PN, Renato Usatîi.