Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dorin Chirtoacă „implicat” într-un conflict…

Dorin Chirtoacă „implicat” într-un conflict de interese

Comisia Națională de Integritate a constatat al treilea caz de conflict de interese comis de către reprezentanții de vârf ai Primăriei mun. Chișinău. După ce săptămâna trecută de aceeași încălcare a fost stabilit vinovat Nistor Grozavu, viceprimarul municipiului, iar în luna iulie Mihail Moldovanu, șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei, la ultim aședință a CNI-ului s-a constatat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese însuși conducătorul instituției, primarul Dorin Chirtoacă.

Încălcarea în cazul acestuia s-a manifestat prin nedeclararea în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese generat de interesul personal rezultat din preferințele și intențiile sale de a desemna SC DELTA ACM-93 SRL învingător al licitației și semnarea cu aceasta a Contractului privind reabilitarea bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri.

Interesul personal al primarului a fost dedus din favorizarea, de către acesta, a desemnării drept învingător al licitației internaționale cu privire la reabilitarea străzilor menționate a companiei care a câștigat anterior licitația cu privire la reabilitarea străzii Alecu Russo din municipiul Chișinău, asta deși lucrările privind această stradă au fost efectuate cu încălcarea termenelor și a cerințelor de calitate, iar în cadrul licitației, prețul propus de compania respectivă nu a fost cel mai mic, așa cum prevede legislația, și nici experiența necesară pentru acest tip de lucrări, societatea comercială nu o deținea.

Pentru nedeclararea conflictului de interese, lui Dorin Chirtoacă îi va fi aplicată, de către Centrul Național Anticorupție, o amendă.

O altă încălcare stabilită de Comisia Națională de Integritate, în cadrul ședinței, a fost în privința Eudochiei Ștefârță, șef al Direcției Învățământ, Tineret și Sport a raionului Orhei.
Aceasta a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății prin neindicarea în declarația sa pentru 2013 a dobânzii de aproape 50.000 de lei din contul său de depozit, precum și a dobânzii de circa 25.000 de lei din depozitul soțului. De asemenea, nu au fost declarate 8 terenuri deținute împreună cu membrii familiei, 12 construcții, 18 conturi bancare, dar și cote-părți deținute de către dnei și de către soț în două societăți comerciale. Pentru aceste omiteri din declarație, dosarul Eudochiei Ștefârță va fi examinat de Procuratura Generală.