Doi consuli, trimişi în judecată pentru corupție

Consulul general al R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, va compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în R. Moldova, Ibrahim al-Ahmad, şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active, în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.
Operaţiunea de reţinere a Consulului general al R. Moldova la Instanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul coborîse din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

„Potrivit probelor acumulate, în intervalul anilor 2012 – 2016, consulul ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. De asemenea, acesta mai este învinuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor vizînd politica privind lupta cu terorismul internaţional. De notat că, în unele cazuri, acesta asigura acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la Consulat. Pentru serviciile acordate Consulul general al R. Moldova la Instanbul percepea sume cuprinse între 100 – 200 dolari SUA.

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în R. Moldova, Ibrahim al-Ahmad, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul. În concret, oficialul sirian, avînd influenţă totală asupra comunităţii arabe din Republica Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termeni restrînşi, vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru. Pentru asisten’a acordată Consulul onorific al Siriei în R. Moldova percepea taxe ilegale în valoare de 1000 – 2000 dolari SUA”, anunță Procuratura Generală.

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al R. Moldova la Instanbul riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru comietrea coruperii active, Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova împreună cu fratele său riscă închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

Veaceslav Filip activează din 1993 în diplomație, după cum arată CV-ul de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din 1993 până în 1996 este Consul la Ambasada RM în SUA; apoi Şef al Direcţiei Protocol diplomatic de stat;din 1997 până în 1998 –  Şef al Sectiei vize, informative și pașapoarte, Direcția consulară; iar din 1998 până în 2001 este Consul la Ambasada RM în Italia. Ulterior, până în 2004, activează ca Şef adjunct al Biroului Național pentru Pactul de Stabilitate; apoi, timp de un an, este Şef adjunct al Direcției relații economice internaționale. Din 2007 până în 2010 este, pe rând,  Şef al Oficiului consular “Aerogara”; Consilier la Ambasada R. Moldova în România și Şef al Departamentului afaceri consulare. Din 2012, Filip este Consul al R. Moldova la Istanbul, Turcia.

În declarația sa de avere pentru anul 2015, Filip indică venituri sub formă de salariu în sumă de peste 130.000 lei. Totodată, acesta primește circa 500.000 lei sub formă de indemnizații și o pensie de peste 65.000 lei. Soția lui Veaceslav Filip beneficiază de o pensie de peste 17.000 lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *