(doc) Raport CNA: Numărul acțiunilor de corupere activă s-a majorat cu 83% față de perioada similară a anului precedent

Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut public  Raportul de activitate pentru anul 2016. Astfel, în perioada de raport, ofițerii CNA au depistat şi contracarat 858 de infracțiuni, în creştere cu 18% față de perioada similară a anului precedent. 

Categoriile infracțiunilor depistate au constituit:

–  infracțiuni de corupție şi conexe corupției în sectorul public şi cel privat – 720;
– spălare de bani – 32;
– alte crime constatate în procesul cercetării actelor de corupție şi spălării banilor – 106 (dobândirea creditului prin înşelăciune, art. 238 CP; încălcarea regulilor de creditare, art. 239 CP; practicarea ilegală a activității de întreprinzător, art. 241 CP; contrabanda, 248 CP; exercitarea prin samavolnicie a unui drept, art. 352 CP; primirea prin estorcare a remunerațiilor ilicite, art. 256 CP etc.). În ultimii ani, evoluția infracțiunilor de corupție şi conexe corupției depistate a fost în creştere, se arată în raport.

Conform datelor statistice cu privire la activitatea CNA, în anul 2016 numărul total al actelor de corupție şi conexe corupției înregistrate a crescut cu 23% față de perioada similară a anului precedent.

Ofițerii CNA au depistat următoarele categorii de infracțiuni de corupție şi conexe corupției:
–  trafic de influență, art. 326 CP – 137;
– corupere pasivă, art. 324 CP – 128;
– exces de putere sau depăşirea atribuțiilor de serviciu, art.328 CP – 124;
– corupere activă, art. 325 CP – 75;
– abuz de putere sau abuzul de serviciu, art. 327 CP – 69;
– însuşirea bunurilor prin înşelăciune sau abuz de încredere, cu folosirea situației de serviciu, art. 190 CP – 43;
– abuz de serviciu, art. 335 CP – 43;
– confecționarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false, art. 361 CP – 29;
– fals în actele publice, art. 332 CP – 27;
– neglijență de serviciu, art. 329 CP – 22;
– delapidarea averii străine, cu folosirea situației de serviciu, art. 191 CP – 18;
– îmbogățire ilicită, art. 330/2 CP – 2;
– dare de mită, art. 334 CP – 2;
– falsul în documentele contabile, art. 335/1 CP – 1.

Nivelul corupției în sfera publică a crescut în mediu cu 28%. Cea mai mare creştere au înregistrat infracțiunile de corupere activă, numărul cărora s-a majorat cu 83% față de perioada similară a anului precedent. De asemenea, s-a majorat semnificativ numărul infracțiunilor de trafic de influență cu 46%, corupere pasivă cu 27%, abuz de putere şi de serviciu cu 13%.

În anul 2014, s-a constatat o creştere de 9 ori a numărului de infracțiuni de corupere activă (45 de infracțiuni înregistrate) față de anul precedent, iar în anul 2015 – 41.  În sectorul privat, numărul total al infracțiunilor de corupție înregistrate a scăzut cu 25%. Astfel, în anul 2016, nu s-a înregistrat nici o infracțiune de luare de mită (în scădere de 6 ori față de anul 2015), iar numărul infracțiunilor de dare de mită s-au micşorat cu 67%. Totodată, în raport cu anul 2015, în sectorul privat s-a majorat numărul infracțiunilor de abuz de serviciu comise de conducătorii din cadrul organizațiilor comerciale şi de prestare servicii (+39%), iar infracțiunile de fals în documentele contabile cu scopul tăinuirii unor acte de corupție au rămas la acelaşi nivel.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Aista se kiam ca ei este transparetti …
    ///
    Oare cini are timp sa citeaska acest bla- bla comandat de shefi lor ?, ca kipuri n sa speli imagine ?

    Aice btrebe ras cu koasa prekum DNA din romania, ca sa se vadza rezultate konkrete .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *