Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Președintele Dodon, ex-deputatul Petrenco…

(doc) Președintele Dodon, ex-deputatul Petrenco și inculpatul Platon au pierdut la CSJ

Joi, 30 martie 2017, Curtea Supremă de Justiție a confirmat legalitatea desemnării lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general al R. Moldova. Completul format pentru examinarea contestaţiilor asupra hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au respins cererile depuse de reprezentantul președinției R. Moldova, dar și de ex-deputatul Grigore Petrenco și inculpatul Veaceslav Platon, care au contestat alegerea lui Harunjen în funcția de procuror general al R. Moldova. 

CSJ a examinat comasat solicitările lui Grigore Petrenco, Igor Dodon și Veaceslav Platon de a anulat decretul lui Nicolae Timofti prin care Eduard Harunjen a fost oficial numit în funcția de procuror general al R. Moldova, dar și hotărârea CSP prin care acesta a fost desemnat câștigător al concursului.

La 23 ianuarie 2017, Igor Dodon, președintele R. Moldova, anunța pe pagina sa de facebook că a inițiat procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general al R. Moldova. Ziarul de Gardă a scris însă atunci că președintele face referire la informații false, care nu corespund adevărului, atunci când își argumenta poziția.

„Încălcările procedurale pe care le invoc: Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile. Totodată, deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întîmplat, ceea ce pune la dubii obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați domnului Eduard Harunjen, scrie președintele Dodon. Preşedintele ţării, conform legii, este persoana direct responsabilă de numirea unui Procuror General. Reiterez ce am spus anterior, în acestă funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia deţinută, într-un mod transparent. Voi depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv”, scria Dodon.

ZdG preciza atunci că declarațiile lui Igor Dodon au la bază informații false. Eduard Harunjen NU a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), așa cum susține președintele. Despre acest aspect, actualul procuror general a vorbit la PRO TV, dar și într-o intervenție anterioară pentru Ziarul de Gardă.

Eduard Harunjen la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV: Ar fi fost o problemă dacă eu aș fi membru al Consiliului Procurorilor. Noua lege spune că membrii, după ce pierd această funcție, 6 luni nu pot candida la concurs. Doar un lucru, eu nu am fost niciodată membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta este o chestiune de manipulare ce duce în eroare”, spunea Harunjen.

Anterior, Harunjen a declarat pentru ZdG de ce nu a fost membru al CSP.

„Eu nu sunt membru al CSP, pentru că în lege scrie că procurorul general este membru din oficiu, dar eu sunt doar interimar. Eu nu am vrut să abuzez de calitatea mea. Au fost niște încercări pe timpul lui Pântea să acceadă în CSP, iar CSP atunci l-a refuzat. Nu e legat de faptul că un membru al CSP nu poate fi candidat la funcția de procuror general. Eu nici la CSM nu sunt membru. Nu pot să fiu membru pentru că sunt doar interimar, iar în lege nu este indicat nimic despre asta, ci doar despre procurorul general”, explica Eduard Harunjen. 

La scurt timp după știrea publicată de ZdG, Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui Igor Dodon a venit cu o reacție. Lebedinschi făcea referire la interpretări ale legislației, însă evita să precizeze, că, de facto, Harunjen nu a fost membru al CSP.

Joi, 30 martie 2017, CSJ a respins solicitarea Președinției, confirmând practic informațiile oferite anterior de ZdG la subiect. CSJ a respins și solicitările asemănătoare venite din partea ex-deputatului Grigore Petrenco și Veaceslav Platon, care, la fel, au contestat procedura de numire în funcție a lui Harunjen.

Citiți și: Culisele desemnării procurorului general