Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Polițistul „campion” la dosare…

DOC Polițistul „campion” la dosare penale, a scăpat de închisoare

Un polițist controversat, despre care ZdG a scris anterior că figura în mai multe dosare penale și care inițial a fost condamnat la închisoare cu executare, a fost, într-un final, condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei de către judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău. Acesta a fost învinuit de abuz de putere în mai multe episoade. 

ZdG a scris în luna martie 2017 că Tudor Donos, care deținea funcția de șef de post, ofițer superior de sector al postului de Poliție Negureni al Sectorului de Poliție nr.2 din cadrul Inspectoratului de Poliție Telenești a fost condamnat de Judecătoria Orhei cu sediul în Telenești la 5 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Doar că acesta nu a ajuns în izolator, plecând din incinta instanței de judecată cu puțin timp înainte ca escorta să ajungă pentru a-l reține. „El a fost inculpat în mai multe capete de acuzare, tortură, abuz de putere, exces de putere cu aplicarea armei sau amestecul în exercitarea urmăririi penale. Erau mai multe dosare care au fost comasate”, declara atunci, pentru ZdG, procurorul Constantin Șușu. 

Tudor Donos, deși era condamnat, nu a stat nicio zi după gratii.

Inițial, „instanţa de fond a constatat că inculpatul Donos Tudor, fiind numit prin ordinul nr. 138/ef din 12.05.2006 al Ministerului Afacerilor Interne în funcţia de ofițer operativ de sector al postului de poliţie Scorțeni al CPR Telenești şi fiind colaborator al ordinii publice şi-a depășit în mod vădit limitele drepturilor acordate prin lege şi la 12 martie 2008, aproximativ orele 16.30, pe strada centrală din s. Chiștelnița, raionul Telenești, a inițiat o ceartă cu consăteanul Furculiță Ilie, în procesul căreia, a îndreptat intenţionat arma din dotare, pistol PM cu nr. ПТ4736K, apropiind-o de capul lui Furculiță Ilie, prin ce i-a încălcat considerabil dreptul la integritate fizică şi psihică garantat de Constituție a Republicii Moldova”.

„Tot el, deținând aceeași funcţie, într-o zi nestabilită de organul de urmărire penală, din vara anului 2008, în biroul primarului s. Scorțeni, rnul Telenești, intenţionat, fiind în exercițiul funcției, din motivul solicitării de către Ciorba A. a deciziei pe adresarea despre înșelarea lui de către o persoană necunoscută, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă, de la ce victima Ciorba A. a căzut la podea, iar când se afla jos, l-a lovit de mai multe ori cu picioarele peste corp cauzându-i dureri fizice”.

„Tot el, fiind numit prin ordinul nr. 460/ef din 20.11.2009 al Ministrului Afacerilor Interne în funcţia de șef de post, ofițer operativ superior de sector al postului de poliţie Brânzenii Noi al CPR Telenești, acționând în interes personal, urmărind scopul diminuării artificiale a numărului de crime din sectorul său de activitate, folosind situaţia de serviciu, intenţionat nu a consemnat adresarea verbală a cet. Berliba P. din 30.09.2010 despre sustragerea din gospodăria sa din s. Brînzenii Noi, r-nul Telenești a bunurilor în sumă de 18.250 lei într-un proces – verbal şi nu a transmis sesizarea pentru înregistrare, dar a decis să tăinuiască de la înregistrare infracţiunea în cauză, prin ce i-a cauzat dreptului ocrotit de lege a lui Berliba P. – accesul la justiţie, daune considerabile, iar imaginea organelor de drept a fost prejudiciată”.

Tot Tudor Donos, „la 18 februarie 2011, aproximativ orele 09.30, a pătruns în domiciliul lui Rusu O. unde cu scopul obținerii informațiilor despre furtul de bunuri de la unitatea comercială a ÎI „ Stîncaru Ludmila”, i-a demonstrat lui Rusu V. arma din dotare pistol PM cu nr. ПТ4736K şi i-a cerut să iasă din casă. În faţa casei, intenţionat l-a izbit pe Rusu V. de gardul din plasă metalică şi i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă. Ulterior, i-a adus lui Rusu V. nefondat învinuiri în săvârşirea furtului, i-a cerut explicaţii unde s-a aflat în noaptea de 17 spre 18 februarie 2011 şi să meargă la locul faptei, unde l-a impus să se descalțe pentru a compara urma depistată cu încălțămintea sa. În circumstanţele menţionate, ca rezultat al acţiunilor violente cu caracter de tortură, întreprinse de către Donos Tudor, cetățeanului Rusu V., i-au fost provocate dureri şi suferinţe puternice fizice şi psihice”.

Conform unei decizii pe marginea cazului a Curții Supreme de Justiție din aprilie 2018, Donos a mai fost învinuit în alte câteva episoade.

Fiind audiat în şedinţele de judecată, Tudor Donos nu a recunoscut vinovăţia în comiterea faptelor incriminate. Acesta s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău, care, în noiembrie 2017, a respins toate apelurile ca fiind nefondate.

În aprilie 2018 însă, Curtea Supremă de Justiție a casat total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 10 noiembrie 2017, în privința inculpatului Tudor Donos şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată. „Circumstanţele expuse atestă în mod lucid că ambele instanţe nu au judecat cauza penală în condiţiile legii, deoarece au adoptat hotărâri care nu cuprind motive legale pe care se întemeiază soluţia, motivarea soluţiei contrazicând dispozitivul hotărârilor pronunțate, acesta fiind expus neclar, că instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra tuturor motivelor invocate în apelurile declarate, şi că recursurile de pe rol sunt întemeiate”, argumentau judecătorii de la CSJ, Nicolae Gordilă, Iurie Diaconu, Elena Covalenco, Liliana Catan și Ion Guzun.

Iar la rejudecare, la Curtea de Apel Chișinău, judecătorii au decis să-i schimbe pedeapsa aplicată. La începutul lunii noiembrie 2018, magistrații au pronunțat decizia motivată, prin care a fost anulată pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare care i-a fost aplicată inițial lui Donos, aceasta fiind înlocuită cu o pedeapsă non-privativă de libertate, cinci ani de închisoare cu suspendare. Deși decizia a fost înmânată părților încă la data de 7 noiembrie, la data de 16 noiembrie 2018, aceasta nu era publicată încă pe portalul instanțelor de judecată.

În aprilie 2015, ZdG a scris că Tudor Donos, șeful de post din Negureni, a ajuns să concureze după numărul de dosare deschise asupra sa cu cei mai înveteraţi infractori din localitatea în care acesta apără ordinea publică. Scriam atunci că poliţistul le dă bătăi de cap procurorilor, are la activ maltratări şi cazuri de aplicare a torturii asupra mai multor consăteni, refuzuri de înregistrare a plângerilor, pentru a arăta bine sub aspectul statisticii sau pentru a-şi proteja un coleg. Totodată, Donos a fost investigat pentru faptul că a împuşcat un om, pentru o insultă, însă a scăpat nepedepsit.

Citiți și: Poliţist – campion la dosare penale