Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ S-a cerut recuzarea judecătorilor…

DOC S-a cerut recuzarea judecătorilor de la Judecătoria Chișinău pentru că aceștia sunt clienți ai„Andy’s Pizza”. Ce a decis CSJ

O martoră dintr-un dosar contravențional în care figurează compania „Trabo-Plus”, cea care gestionează lanțurile de restaurante „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte” a cerut Curții Supreme de Justiție (CSJ) recuzarea tuturor judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, oficiul Centru, pe motiv că aceștia ar fi… clienți permanenți ai acestor localuri. Judecătorii instanței supreme au examinat solicitarea dar, i-au respins pretențiile.

Conform informațiilor care se conțin într-o încheiere a Curții Supreme de Justiție din 6 septembrie 2018, la 17 august 2018,Ludmila Perederii, martor în cauza contravenţională în privinţa SRL „Trabo-Plus”, companie care gestionează afacerea „La Plăcinte” și„Andy’s Pizza”,  în baza art. 179 Cod contravenţional, a depus o cerere prin care a solicitat strămutarea cauzei nominalizate, de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, pentru judecare la o altă instanţă egală în grad. În argumentarea cererii depuse, solicitantul a indicat că judecătorul care examinează cauza nominalizată – Frunze Maria, precum şi alţi judecători ai Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, sunt clienţi permanenţi ai reţelei de cafenele/restaurante „Andy’s Pizza”, care aparţine contravenientului SRL „Trabo-Plus”. Reieşind din acest considerent, solicitantul consideră necesară strămutarea cauzei, pentru judecare la o altă instanţă egală în grad, în vederea excluderii oricăror suspiciuni privind imparţialitatea judecătorilor în cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, se menționează în încheiere.

Un complet de judecători de la CSJ i-a respins însă cererea. „Colegiul penal menţionează că Codul contravenţional nu conţine prescripții cu privire la strămutarea cauzelor contravenționale de la instanţa competentă la o altă instanţă de judecată egală în grad. Astfel, legiuitorul a stabilit că pentru această categorie de cauze este inoportună instituţia strămutării, urmând ca în toate cazurile judecarea pricinilor contravenționale să fie efectuată doar de instanţa competentă”.

Totodată, Colegiul penal al CSJ „examinând materialele dosarului, Colegiul penal constată că solicitantul strămutării – Perederii Ludmila – are calitatea de martor şi, respectiv, nu este parte pe dosar. Prin încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru din 14 mai 2018, supusă căii de atac odată cu fondul cauzei, a fost respinsă cererea lui Perederii Ludmila de a fi recunoscută în calitate de victimă în cauză. 2 Conform art. 46 alin. (2) Cod de procedură penală, strămutarea cauzei poate fi cerută de preşedintele instanţei de judecată sau de una dintre părţi. În contextul dat, Colegiul penal constată că Perederii Ludmila nu întruneşte condiţia legală de a solicita strămutarea cauzei, or la momentul depunerii cererii de strămutare – 17 august 2018, avea calitatea de martor şi nu este parte pe dosar”.

Astfel, cauza contravențională în care figurează compania „Trabo Plus” se examinează la Judecătoria Chișinău. Ultima ședință a avut loc la data de 30 august 2018. Articolul din Codul Contravențional pentru care este judecată compania, 179, se referă la „Construcţii neautorizate şi intervenţii neautorizate la construcţiile existente”.