Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Noii avocați ai lui…

DOC Noii avocați ai lui Șor au cerut strămutarea judecării cauzei de la Curtea de Apel Cahul. Decizia Curții Supreme de Justiție

Apărarea lui Ilan Șor a venit cu o nouă solicitare de strămutare a judecării cauzei în care figurează liderul partidului „Șor”. Avocații susțin că judecătorii de la Curtea de Apel Cahul sunt supuși presiunii politice, iar clientul lor nu are parte de un proces echitabil. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis însă și de această dată să declare neîntemeiată solicitarea apărării.

Noii avocați ai lui Ilan Șor au depus o cerere de strămutare a judecării cauzei lui Ilan Șor, motivând că după 23 mai au apărut noi circumstațe care influențează situația factologică. Potrivit acestora, membrii completului de judecată care examinează cauza liderului partidului „Șor”, sunt supuși „presiunii publice”. Totodată, apărarea susține că judecătorii întreprind acțiuni de a grăbi judecarea cauzei prin neacordarea apărării a termenului suficient pentru pregătire.

Colegiul penal CSJ a decis însă să respingă această cerere de strămutare, precizând că cele arătate de avocați nu cad sub incidența temeiurilor de strămutare a unei cauze penale, or în cereri nu sunt indicate argumente concrete ce ar confirma faptul necesității dispunerii strămutării cauzei.

Totodată, potrivit magistraților, strămutarea cauzei la această etapă a procesului penal, ar genera încălcarea termenelor rezonabili de judecare, ori prin desemnarea unei noi instanțe, toate acțiunile procesuale ar urma să fie reluate de la etapa inițială.

Prin urmare, magistrații de la CSJ au decis să declare neîntemeiate solicitările avocaților.

Anterior, o cerere de strămutare a dosarului a fost depusă și în august 2019, de către alți doi avocați ai lui Șor. Atunci CSJ a considerat însă nemotivată solicitarea apărării.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.