Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Judecătorii și procurorii au…

(doc) Judecătorii și procurorii au luat o decizie ciudată în dosarul Sandulachi

În urmă cu o lună, la solicitarea unui procuror din cadrul Procuraturii sect. Buiucani, Mihail Diaconu, judecător la Judecătoria sect. Buiucani a dispus suspendarea urmăririi de către executorul judecătoresc a bunurilor lui Pantelei Sandulachi, fostul deputat care este dator statului cu aproape 6 milioane de lei. Astfel, recuperarea acestor bani pare tot mai departe.

Solicitarea a venit de la procurorul Radion Bordian de la Procuratura Buiucani. Acesta și-a motivat pasul prin faptul că există un dosar în urma litigiilor dintre Pantelei Sandulachi, firmele sale și Investprivatbank, în care fostul deputat figurează în calitate victimă. Astfel, solicitarea a venit pentru a nu prejudica interesele acestuia.

În acest context, judecătorul a admis solicitarea procurorului și a dispus interzicerea executorului judecătoresc de a face careva acțiuni în privința bunurilor lui Sandulachi, gajate anterior, până nu va fi pus punctul final în acel dosar.

„Este o cauză penală unde dl Sandulachi, dacă nu greșesc, este parte vătămată. Și atâta timp nu este finisată urmărirea penală, până la soluționarea definitivă a cazului, s-a decis suspendarea urmăririi bunurilor. Noi nu am anulat urmrărirea bunurilor, ci am suspendat procedura, până când o să avem un act final în dosarul penal. Asta nu înseamnă că noi am prejudiciat interesele cuiva sau ale statului. Este o măsură procesuală pentru a nu îngrădi drepturile părții vătămate. El în timpul ăsta sigur că nu poate nimic cu acele bunuri, pentru că urmărirea lor este doar suspendată, nu încetată. Este o diferență”, ne-a spus procurorul Radion Bordian.

Am încercat să discutăm cu Roman Talmaci, executorul judecătoresc pe dosarul Sandulachi, în care acesta trebuie să întoarcă statului aproape 6 milioane de lei. Deși nemulțumit de decizia instanței, Talmaci a evitat însă să se pronunțe. Anterior, acesta preciza că „d-lui are contracte şi litigii cu Investprivatbank. Până nu se rezolvă problema cu banca, nu putem merge mai departe. Recent, Judecătoria Buiucani a dispus să suspendăm urmărirea bunurilor din cauza unor contestaţii depuse de Sandulachi. El are proprietăţi, dar toate se urmăresc mai întâi în favoarea băncii. Dacă mai rămâne ceva… Abia acum o lună, instanţa i-a aplicat lui interdicţia de a părăsi ţara. Şanse sunt. Trebuie, însă, să ni se dezlege mâinile”, ne zicea Talmaci, acum o lună.

Amintim că, Sandulachi a primit de la stat, în 2012, 400 de mii de euro, echivalentul a peste 6 milioane de lei. Decizia a fost executată după o hotărâre a Curții de Apel, și deși a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție, de atunci, banii nu au mai putut fi recuperați de la Sandulachi, pe motiv că acesta nu-i are. Fostul deputat preciza că i-a investit. În acel dosar, recent, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, care a semnat executarea deciziei Curții de Apel, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Iniţial, pe numele fostului deputat Sandulachi a fost deschis şi un dosar penal, pentru samavolnicie, însă anul trecut, dosarul a fost clasat, pentru că ar lipsi elementele infracţiunii.

Despre dosarele lui Sandulachi, citiți AICI și AICI.

image-a1de6452738d8a08f2a118e659dbac03da4cb1b3aa6265b44759c7416ab6e6cf-V

image-e8620492d8b8cff99d9d54dae183754358892da8d4f35a750d23a91086a1c39c-V