Principală  —  IMPORTANTE   —   Deși a cerut o pedeapsă…

Deși a cerut o pedeapsă mai dură, procurorul de caz în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci nu a atacat șentința de condamnare a lui Vasile Botnari care s-a ales doar cu o amendă

Procurorul Victor Plugaru, care a gesionat dosarul expulzării ilegale a celor 7 cetățeni turci, nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevede doar achitarea unei amenzi în sumă de 88 de mii de lei, deși acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă mai dură pentru Vasile Botnari.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală (PG), procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mult mai aspră, și anume – 3 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.

Totuși, sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni și asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoașterea și neatragerea părților vătămate în proces, vicierea pronunțării sentinței etc. 

În acest sens, săptămâna trecută, procurorul general a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia. 

Despre rezultatele controlului de serviciu și măsurile întreprinse, Procuratura va informa publicul suplimentar”, spune PG.

Judecătoria Chișinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci. 

 Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, 
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.